Minder complicaties en kosten bij nierdialyse

Dankzij een nieuwe vinding behoren complicatie bij nierdialyse over een poosje tot het verledenDankzij een nieuwe techniek is het grote aantal complicaties bij nierdialyse drastisch te beperken. Prettige bijkomstigheid: flinke kostenreducties.

Wereldwijd hebben zo’n twee miljoen mensen last van nierfalen. Ze ondergaan regelmatig nierdialyse, ofwel bloedzuivering buiten het lichaam. Hiervoor wordt meestal operatief een permanente toegang tot het bloedvatstelsel gemaakt.

Dat gebeurt door ergens in de arm een dialysefistel te maken. Dat is een verbinding tussen een slagader en een ader. Tot 50% van de patiënten krijgt hierdoor complicaties, vooral door de verstoring van de bloedstroom. Dat aantal is nu drastisch te verminderen.

Beter beeld van bloedvaten

Onderzoeker Maarten Merkx van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft namelijk een systeem ontwikkeld dat automatisch het bloedvatstelsel van de arm in beeld brengt. Het berekent tevens de te verwachten bloedstroom door de dialysefistel.

Artsen kunnen daarmee eenvoudig bepalen op welke plaats ze de fistel het beste kunnen maken. Gevolg van deze methode: een minimale kans op complicaties! Hij promoveert vandaag op dit onderzoek.

Huidige methode onnauwkeurig…

Artsen bepalen de locatie voor de fistel nu nog op basis van ultrageluidbeelden van de arm. Die techniek is een beetje vergelijkbaar met het maken van echografiebeelden bij zwangerschap. De beste locatie verschilt per patiënt, omdat de bloedbaan er bij elke patiënt anders uitziet.

De diameter van de bloedvaten wordt handmatig uit de beelden afgeleid, maar dat is niet heel nauwkeurig. Daardoor is de omvang van de bloedstroom door de fistel moeilijk te voorspellen.

… en levert risico’s op voor patiënt

En dat is riskant. Want een te grote stroom kan leiden tot hartfalen, slechte doorbloeding van de hand en daardoor zelfs tot het afsterven van vingers. Een te kleine stroom leidt tot een inefficiënte dialyse. Een nauwkeurigere voorspelling van de bloedstroom is dan ook zeer wenselijk.

In samenwerking met onderzoekers van onder meer het Medisch Universitair Centrum in Maastricht (MUMC) ontwikkelde de promovendus een systeem dat de bloedstroom in het bloedvatstelsel van de arm automatisch berekent. Dat gebeurt op basis van een MRI-scan.

Goede voorspelling van doorstroming

Voor vrijwel alle patiënten leidt dat tot een goede voorspelling van de stromingseffecten die ontstaan door de aangebrachte dialysefistel. Een belangrijk onderdeel van het nieuwe systeem is de automatische bepaling van de diameter van de bloedvaten. Die blijkt veel preciezer dan de huidige handmatige bepaling: zijn systeem zit er maximaal 3% naast, de handmatige bepaling gemiddeld minstens 20%. (Zie de illustratie onder dit artikel.)

Het systeem van Merkx zet de MRI-beelden om in een soort leidingnetwerk van het bloedvatstelsel in de onderarm. Een arts kan op elk punt in het netwerk zien wat de berekende stroming is en hij kan goed bepalen waar hij het beste een dialysefistel maakt. Vooral de keuze tussen onderarm en bovenarm is hierbij belangrijk.

Eerst klinische studie

Invoering van de nieuwe techniek kan leiden tot een flinke afname van het aantal complicaties bij nierdialyse. De onderzoeker verwacht dat het nog zeker vijf jaar duurt voordat de techniek algemeen beschikbaar is.

Er komt nu eerst een klinische studie onder een grote groep nierpatiënten om de techniek verder te toetsen en ontwikkelen. Ondanks het gebruik van MRI, wat relatief duur is, denkt hij dat zijn techniek zal leiden tot een kostendaling. Die is te danken aan de afname van het aantal complicaties. Dus niet alleen de patiënten, maar ook de gezondheidszorg en onze bezuinigende overheid zullen er blij mee zijn.

Renske Cramer

Uit deze diagrammen blijkt dat de nieuwe methode goed werkt

Drie modellen van het bloedvatstelsel in een arm. Ze tonen de voorspellingen van de gevolgen van de aanleg van een dialysefistel op drie verschillende plaatsen: onderarm (RC-AVF), bovenarm (BB-AVF) en nogmaals in de bovenarm (BC-AVF). Rood geeft veel bloedstroming aan, blauw weinig. Het model voorspelt dat er heel veel bloedstroming optreedt als de fistel in de bovenarm wordt gemaakt, terwijl er in de onderarmsonfiguratie voldoende flow zal zijn. Dus de onderarmfistel heeft de voorkeur. (Illustratie: TU Eindhoven)

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s