Naar een nieuwe eetcultuur

Groenten en fruit gaan een grotere rol spelen in ons voedingspatroonEr is een stille revolutie gaande in de voedselindustrie. Die leidt ertoe dat consumenten straks radicaal anders gaan eten. Wilt u heimwee-eten? Of toch maar liever een stukje hybride vlees met gemalen insecten?

In zijn nieuwe boek ‘The Future of Food’ beschrijft trendwatcher Adjiedj Bakas wat ons allemaal te wachten staat. Hij maakte daarvoor een rondgang door de voedselindustrie: van supermarkten tot biologen en van boeren en tuinders tot bacteriologen.

Nooit meer dik worden

Diarree die geneest door andermans poep in je darmen te plaatsen. Bananen die helpen tegen hoofdpijn, evenals vijf groentesoorten. Eieren die ouderdomsblindheid voorkomen en overtollige suikers afvoeren, waardoor we nooit meer dik worden. En gelukkig ook geen suikerziekte meer krijgen. De vernieuwingen buitelen over elkaar heen in dit boek.

Bakas begint waar foodgoeroe Louise Fresco in haar recente boek ‘Hamburgers in het Paradijs’ eindigt. Hij zet op een rij welke innovaties er vanuit Nederland (al decennia een van ’s werelds belangrijke voedsellanden) en het buitenland op ons afkomen.

Voedsel is een medicijn

‘Er is geen enkele reden tot doemdenken. Eten is straks lekker, voedzaam, gezond en een feest voor al je zintuigen’, zegt hij. ‘Zoals onze oma’s al wisten, is voedsel gewoon een medicijn. De medicinale werking van veel groenten en kruiden wordt de komende tijd onderkend en de supermarkt is straks de grootste apotheek van het land. Verzekeraars gaan zich bemoeien met wat je eet. Je krijgt straks, zoals nu al in Japan het geval is, een medische pre-scan en weet dan welke ziektes je kan krijgen en welk voedseladvies daarbij hoort’.

Gemalen insecten of heimwee-eten?

Vlees wordt duurder. Maar straks kun je niet alleen kiezen uit echt vlees en echte vis, maar ook voor veel beter smakende vegetarische hapjes. En voor hybride vlees, dat een mengsel is van vlees en gemalen insecten. Uiteraard allemaal heerlijk gekruid.

‘Voor een kleine elite krijg je heimwee-eten: vers van een kleine boer. En vlees van beestjes die groepen consumenten samen hebben geadopteerd en die geknuffeld worden tot ze hamlapje of biefstukje worden’, denkt de trendwatcher.

‘Industriële veeteelt onontkoombaar’

Voor de massa en de export krijg je straks concentraties van varkensflats, kippenflats en geiten- of schapenflats. De megastal is volgens de auteur een onzinwoord, dat onmiddellijk uit ons vocabulaire moet verdwijnen. We hebben nu eenmaal behoefte aan industriële landbouw en veeteelt.

Er moeten concentraties van dierenflats komen in lege gebieden, bijvoorbeeld dertig varkensflats van elk honderd etages hoog met veel speelruimte voor de dieren en aandacht voor hun welzijn. ‘Als mensen gelukkig kunnen zijn in een flat, waarom kunnen beestjes dat dan niet?’ vraag hij zich af.

‘Nertsfokkerij niet belemmeren’

Zo’n concentratie van dieren kan volgens hem een zelfstandige gemeente worden. Dan krijg je dus gemeenten als Varkensstad, Kippenstad, Geitenstad en Schapenstad, elk met een eigen burgemeester.

Ook het gezever over de nertsfokkers kan beter snel ophouden, vindt hij. Nertsenvlees wordt gebruikt als omhulsel van medicijncapsules. Daardoor kunnen medicijnen in capsulevorm zo goed in ons lichaam opgenomen worden en worden we sneller beter. Nertsenolie verjaagt onze rimpels. En dat de dieren ook nog eens harig leer produceren, is mooi meegenomen.

Rol van dierlijk vlees zal afnemen

Ik denk dat Bakas op heel wat punten het gelijk aan zijn kant heeft. We gaan ongetwijfeld anders eten. Al was het maar omdat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat ons huidige voedingspatroon niet erg gezond is. (Zie ook mijn serie artikelen over het zandloper-voedingsmodel.)

Maar of er op termijn zo’n grote rol is weggelegd voor vlees van dieren, betwijfel ik. Juist omdat het regelmatig eten van vlees helemaal niet gezond is. En omdat we vaak respectloos met ‘productiedieren’ omgaan. Steeds meer mensen kiezen daarom voor vleesvervangers. Die keus zal ook de massa uiteindelijk maken.

Trends op food innovatiecongres

Bakas’ boek wordt volgende week donderdag gepresenteerd op het jaarlijkse internationale food innovatiecongres. Daar komen op initiatief van Food Valley Wageningen duizend foodspecialisten uit de hele wereld bijeen. Food Valley is een joint-venture tussen Wageningen Universiteit & Research en veel traditionele en nieuwe foodbedrijven. Een deel van de trends die de auteur beschrijft, zal daar ongetwijfeld aan de orde komen. Ik ben benieuwd!

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Naar een nieuwe eetcultuur

  1. Pingback: Naar een nieuwe eetcultuur | | Foodservice | Scoop.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s