Management: naar nieuwe gedrags- en werkvloerpsychologie

Hoe zet u uw medewerkers aan tot echte verandering?Krijgt u geen beweging in uw medewerkers? Ook al legt u nog zo vaak uit waarom het anders moet? Probeer dan eens een wat onconventionelere aanpak!

Leidinggevenden weten hun medewerkers maar zelden aan te zetten tot gedragsverandering. Daardoor laten ze op de werkvloer een enorm potentieel liggen. Dat concludeert trainer Gerald Morssinkhof in zijn boek ‘Gedraag je!’. ‘De huidige dominante aanpak gooit eerder olie op het vuur dan dat hij bijdraagt aan een vruchtbare oplossing,’stelt hij. De managers bevorderen juist wat ze willen voorkomen: meer ‘gedoe’ op de werkvloer.

Onconventionele verandertechnieken werken

De auteur pleit daarom voor een paradoxale aanpak op de werkvloer. Met gebruik van onconventionele verandertechnieken. Die sluiten niet aan op de gebruikelijke werkwijze en ze passen ook niet bij de traditionele invulling van de rol van manager.

En dat maakt ze nu juist heel effectief om gefixeerd gedrag te veranderen. Door het willen beheersen en controleren los te laten, creëer je een andere soort veranderbeweging. En dat is volgens hem precies wat medewerkers nodig hebben.

Mensen niet aansturen vanuit de inhoud

‘De onwetende manager kiest constant de rol van een dominant, inhoudelijk uitleggerig en enthousiasmerend type’, licht hij toe. ‘Dat komt doordat ze niet goed weten hoe met gedrag om te gaan. Daardoor proberen ze vanuit de inhoud in plaats van vanuit gedrag mensen te sturen en te veranderen. En dat kan nooit de bedoeling zijn.’

Proberen medewerkers te overtuigen waarom het anders moet, lijkt rationeel heel logisch. Maar het sluit niet aan op hoe mensen met elkaar omgaan en werken. ‘Onconventionele verandertechnieken zijn effectief omdat ze juist uitgaan van deze menselijke gedragsprincipes’.

Eerst verandering, dan versnelling

In het boek beschrijft hij vijf gedragsprincipes: identificatie, nabijheid, statusbevestiging, in & uitsluiting en naar de zijkant kijken. Gecombineerd met deze principes werken de onconventionele technieken beter, omdat er ook gekeken wordt hoe medewerkers met elkaar naar de toekomst kunnen werken.

Deze technieken doorbreken ingesleten patronen en brengen een beweging in het team of de organisatie op gang. Ze voorkomen dat er negatieve terugkoppelingsmechanismen ontstaan, waardoor de verandering overgaat in een versnelling.

Gedraag je! Effectief beïnvloeden van gedrag op de werkvloer. Gerald Morssinkhof. ISBN 978 90 5261 971 2.

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s