‘Communicatie bepaalt succes leidinggevende’

Hun wijze van communiceren is cruciaal voor het succes van managersWilt u tevreden medewerkers die helemaal achter u en uw beleid staan? Ga dan eens preciezer en expressiever communiceren! Dat doet wonderen.

Dat blijkt althans uit het promotieonderzoek van Angelique Bakker. Zij onderzocht de manier waarop leidinggevenden met hun medewerkers communiceren en hoe die dat ervaren. Ze promoveert morgen op haar onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Expressief communiceren…

Leidinggeven is een proces van beïnvloeden, waarbij communicatie een belangrijke rol speelt. Iemand die expressief communiceert

  • praat gemakkelijk
  • geeft richting aan een gesprek of discussie
  • is informeel en
  • weet mensen met elkaar te laten lachen

… versus precies communiceren

Iemand die precies communiceert, vertelt beknopt en weldoordacht een gestructureerd verhaal, dat echt ergens over gaat. ‘Naarmate hun leidinggevende preciezer en expressiever communiceert, zijn medewerkers onder andere tevredener, vinden ze dat hun leidinggevenden beter presteren, ervaren ze hun relatie met hun leidinggevende als beter en vertrouwen ze hun leidinggevende meer’, legt de promovenda uit.

‘Wanneer leidinggevenden preciezer en expressiever communiceren, zullen medewerkers hen ook aardiger vinden en meer als expert zien. Dat zijn twee belangrijke beïnvloedingsbronnen die waarschijnlijk verklaren waarom deze manieren van communiceren bijdragen aan meer succes voor een leidinggevende’.

Communicatie niet belangrijk bij aanstelling

‘In de praktijk krijgen mensen in veel gevallen een leidinggevende functie aangeboden als zij goed zijn in hun werk of omdat ze niet verder kunnen doorgroeien in hun huidige functie’, zegt ze. ‘Daarbij wordt nauwelijks gekeken hoe een potentiële leidinggevende communiceert. Door dit wel mee te laten wegen in de beslissing om een medewerker leiding te laten geven, is de kans groter dat die succesvol zal zijn in de organisatie. Het is daarom ook interessant voor selectie- en ontwikkeltrajecten voor leidinggevenden om te onderzoeken in welke mate expressiviteit en precisie in communicatie kunnen worden aangeleerd’.

Angelique Bakker aan het woord

Over dit onderzoek en de consequenties is natuurlijk nog veel meer te vertellen. Maar ik laat het hierbij. Voor de verandering laten we de onderzoekster zelf aan het woord. Bekijk het filmpje (2 minuten) met haar toelichting op YouTube.

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s