Vergrijzing biedt economie kansen

Vitale senioren staan door allerlei vooroordelen buiten spelEindelijk eens een positief geluid over de vergrijzing! We kunnen die best opvangen en er zelfs dik geld aan verdienen. Als we maar een paar veranderingen doorvoeren.

Dat blijkt uit de studie ‘Het succes van de vergrijzing’ van TNO en het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). De studie bevat een nieuwe visie op vergrijzing vanuit vier samenhangende vraagstukken: werk, wonen, zorg en voorzieningen.

Vergrijzing is geen bedreiging

Vergrijzing wordt in beleidsdiscussies vooral gezien als bedreiging. Enkele argumenten:

 • onhoudbaarheid van AOW en pensioenen
 • te weinig handen aan Het Bed
 • een tekort aan onderwijzers voor de klas

Maar volgens het onderzoek is vergrijzing juist een groot goed omdat almaar meer mensen in goede gezondheid steeds ouder worden. Dat biedt mogelijkheden.

Investeren in menselijk kapitaal noodzaak

De vergrijzing zorgt natuurlijk wel voor ingrijpende veranderingen op gebieden als de arbeidsmarkt, de sociale voorzieningen, de gezondheidszorg en de woningmarkt. Belangrijke aandachtspunten voor een toekomstige arbeidsvoorziening zijn daarom:

 • het investeren in menselijk kapitaal gedurende het hele werkzame leven
 • het inzetten op het laten groeien van de productiviteit

Zo kunnen we de vergrijzing betaalbaar houden en de positie van de Nederlandse economie versterken.

Kennis en ervaring senioren worden verspild

Ook moeten we inzetten op groeiende participatie van ouderen in (betaalde en onbetaalde) arbeid, vinden de onderzoekers. Terecht! Als gevolg van allerlei vooroordelen zitten er veel te veel gezonde en bruikbare senioren met tegenzin achter de geraniums. Zo’n 35 % van onze bevolking is 50 jaar of ouder! Wat een verspilling…

Die ‘oudjes’ kunnen veel meer dan jongeren vaak denken! Ze zijn niet vaker ziek dan jongeren. En ze willen niet altijd het onderste uit de financiële kan hebben. Ze vinden het vaak gewoon leuk om nog een rol in de maatschappij te vervullen. En ze barsten van de werk- en levenservaring. Veel bedrijven en andere organisaties zouden daar hun voordeel mee kunnen doen.

Ongezond gedrag ouderen voorkomen

Natuurlijk zijn niet alle senioren even fit en gezond, net zoals niet alle jongeren fit en gezond zijn. Wat gezondheid van en zorg voor ouderen betreft, moet Nederland vooral mikken op preventie van ongezond gedrag. We moeten voorkomen dat ouderen aan meer ziekten tegelijkertijd gaan lijden. Want dat kost niet alleen veel geld. Het heeft ook ingrijpende gevolgen voor de kwaliteit van hun leven.

Speciale aandacht is nodig voor innovatie en productiviteit in de zorg, stellen de onderzoekers dan ook. De zelfredzaamheid van ouderen is te bevorderen met woon-zorgoplossingen die mensen in staat stellen langer zelfstandig te blijven.

Nieuwe kansen voor bedrijfsleven

Maar het realiseren van dergelijke oplossingen blijkt moeilijk te gaan. Oplossing: een actief stimulerings- en innovatiebeleid dat over de verschillende topsectoren heengaat. En dat ondernemers, instellingen, woningcorporaties en overheden laat samenwerken.

De studie identificeert allerlei beleidsopties en concludeert dat we vooral moeten inzetten op een versterking van de weerbaarheid van individu en samenleving. Ook biedt vergrijzing nieuwe kansen voor innovatieve bedrijven die een groeiende ouderenmarkt weten te bedienen.

Potentieel seniorenmarketing nog onderschat

Helemaal mee eens! De mogelijkheden van de seniorenmarkt worden nu nog onderschat (net als die van de ‘vrouwenmarkt’ trouwens). Maar ik heb het op deze site al vaker geschreven: seniorenmarketing gaat gouden tijden tegemoet. Ondernemers, grijp uw kans. Vroege instappers hebben vaak de meeste kansen.

Lees ook:

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

2 Responses to Vergrijzing biedt economie kansen

 1. evajoos zegt:

  Een goede communicatie met de senioren markt is een goede start om een nieuwe markt te ontwikkelen. Met wat klantgericht denken en een goede samenwerking tussen uw senioren als klant en uw medewerkers kan wonderen doen. Ik ken een restaurant dat loopt als een trein, maar waar de gemiddelde klant over de zestig is. Met een goede communicatie op zoek gaan naar de behoeften van uw doelgroep geeft u zoveel informatie dat de ideeën verrijzen terwijl je met hen praat. En goede communicatie is vooral goed luisteren. Leuk dit artikel. Eva Joos. http://www.goaltrainingen.nl

 2. Dag Eva,
  Dank je wel voor je compliment! En ik ben het helemaal met je eens. Er is hier nog een (boeiende!) wereld te winnen.
  Hartelijke groet,
  Renske

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s