Kunstschilder Bram Bogart: de materie meester

Kunstschilder Bram Bogart ontwikkelde een heel eigen, fascinerende stijl.Het Cobra Museum (Amstelveen) brengt een interessante overzichtstentoonstelling van de Nederlands-Belgische kunstenaar Bram Bogart. Het is de eerste presentatie van zijn schilderijen in Nederland sinds de jaren tachtig.

Bram Bogart (1921-2012) was een belangrijke kunstenaar. Tijdens zijn 70 jaar durende (!) en zeer actieve kunstenaarscarrière verwierf hij grote internationale faam met zijn indrukwekkende, monumentale materieschilderijen.

Gevoel voor kleur, materie en compositie

Bram Bogart, die eigenlijk Abraham Van Den Boogaart heette, was tot op hoge leeftijd actief als schilder. Het museum toont zijn schilderijen uit de laatste decennia voor het eerst in samenhang met eerdere werken. De tentoonstelling ‘De materie meester’ omvat een selectie schilderijen uit de periode 1939 tot en met heden, waarbij het accent ligt op de jaren vijftig.

Het werk getuigt van Bogarts uitzonderlijke gevoel voor kleur, materie en compositie. Het toont zijn artistieke ontwikkeling en illustreert de overgang van een figuratieve werkwijze naar abstracte schilderkunst. ‘Ik ben een schilder, een expressionistisch schilder’, zo vatte hij zijn oeuvre samen.

Eigen wijze van omgang met verf

Hij verliet Nederland direct na de oorlog. Op vijfentwintigjarige leeftijd trok hij naar Parijs. Van het begin van de jaren ’50 tot 1960 werkte hij in het befaamde pakhuis aan de rue Santeuil, waar ook de Cobrakunstenaars Karel Appel en Corneille hun ateliers hadden.

Aanvankelijk was zijn stijl figuratief, maar vanaf de jaren ’50 ontplooide hij zich tot een vooraanstaand materieschilder. Hij ontwikkelde een eigenzinnige, abstracte schilderkunst. (Zie de foto’s onder deze bijdrage.) Hij had een heel eigen wijze van omgaan met verf. Die verf maakte hij zelf; het was een mengeling van olie- en waterverf.

Expositie biedt een breed beeld

Met zijn abstracte werk verwierf hij internationale roem. Hij exposeerde in vele grote musea over de hele wereld en kende tal van belangrijke kunstenaars.Sinds 1960 woonde en werkte hij in België. In de expositie zijn tevens unieke filmopnamen, historische documenten en foto’s opgenomen, waarmee een levendige impressie van de ‘materiemeester’ wordt gegeven.

De schilder voelde zich verbonden met grote namen in de kunstgeschiedenis als William Turner, Constant Permeke, Lucio Fontana, Zoltan Kemeny en Bart van der Leck. Zij zijn van belang geweest voor zijn artistieke ontwikkeling. Daarom zijn in de tentoonstelling ook topstukken van deze kunstenaars te zien. Van William Turner wordt het enige schilderij in Nederlands museumbezit getoond.

De expositie is te bekijken van 22 september 2012 t/m 13 januari 2013.

Lees meer over materieschilderkunst

 

Het imposante 'Hooigang' (200 x 165 cm) van Bram Bogart

Hooigang (1964, gemengde techniek, 200 x 165 cm, particuliere collectie, Brussel. © Bram Bogart 2012)

'Lichtgroen' van Bram Bogart (april 1990, 56x49cm)

Lichtgroen (1990, gemengde techniek, 56x49x12 cm, particuliere collectie, © Bram Bogart 2012)

'Les protestants'van Bram Bogart (juli1996, 185x215cm h222w280)

Les Protestants (1996, gemengde techniek, 185x215x24 cm, particuliere collectie, © Bram Bogart 2012)

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s