Nederland wil journalistieke kwaliteit

Nederlands publiek stelt eisen aan journalistieke kwaliteit De helft van de Nederlandse bevolking wil een onafhankelijk keurmerk dat het publiek laat zien welke nieuwsmedia journalistieke kwaliteit leveren.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 3.203 Nederlanders van 18 jaar en ouder van de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR), een onderdeel van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het is uitgevoerd in opdracht van de landelijke Stichting Mediaombudsman.

‘Media aansprakelijk voor slechte berichtgeving’

Drie op de vijf Nederlanders willen dat nieuwsmedia financieel aansprakelijk worden voor schade door slechte berichtgeving. Ruim 60% wil dat nieuwsmedia goed naar klachten en wensen luisteren. Daarom moet er volgens 56% bij elk nieuwsmedium een onafhankelijke deskundige komen die klachten van nieuwsconsumenten behandelt.

Verreweg de meeste Nederlanders blijken regelmatig het nieuws te volgen. Ze geven de nieuwsmedia een ruime voldoende (7,0) als gevraagd wordt hoe goed ze hen informeren over wat er in de samenleving gebeurt.

Onafhankelijke expertise cruciaal

Het publiek stelt zich op als redelijk passieve consument. De meeste lezers, luisteraars en kijkers laten de nieuwsvoorziening graag aan de journalistieke experts over. Cruciaal daarbij is dat die experts onafhankelijk zijn, vindt 80%.

Ze moeten nieuwsberichten en reclame alsmede feiten en opinie dus duidelijk van elkaar scheiden. En ze moeten de verschillende opvattingen in de samenleving zo volledig mogelijk aan bod laten komen. Slechts 20% wil de overheid een rol in de nieuwsvoorziening laten spelen door de nieuwsvoorziening te controleren of financieren.

Kwaliteitscontrole aanscherpen

Professionele controle is belangrijk voor het Nederlandse publiek. Dat is niet alleen een taak voor de leiding van nieuwsmedia, maar ook voor de beroepsgroep zelf. Ruim 60% van het publiek wil dat journalisten verplicht een beroepsopleiding volgen. En houdt een journalist zich niet aan de journalistieke regels? Dan mag hij van 65% zijn beroep niet langer uitoefenen.

Daarmee is het publiek duidelijk voorstander van een verscherping van het huidige model van journalistieke zelfregulering. Daarbij kan de Raad voor de Journalistiek alleen oordelen uitspreken, maar geen sancties treffen. Een aantal nieuwsmedia trekt zich dan ook niets van de Raad aan.

Zelfregulering = verdere professionalisering

Het wensenpakket van het publiek doet volgens de onderzoekers sterk denken aan de zelfregulering van de medische sector. Die kent eigen beroepsopleidingen, professionele tuchtraden en de mogelijkheid dat benadeelden via de rechter schadevergoeding eisen. Invoering van zo’n model zou tot een verdere professionalisering van de journalistiek leiden, stellen ze.

Lees ook: ‘Journalistiek moet sterk merk worden’

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s