Onzekere aandelenmarkt frustreert beursgangen

Onzekere effectenbeurzen belemmeren beursgangen en daarmee de economische ontwikkelingIn het tweede kwartaal zijn in Europa beursgangen (IPO’s) met een geschatte waarde van € 8 miljard uitgesteld of geannuleerd. Wat betekent dat voor de economie?

De terughoudendheid van de beurskandidaten is grotendeels te wijten aan de hoge volatiliteit in de markt. Die komt vooral voort uit zorgen over het uitblijven van economische groei en de almaar voortwoekerende schuldencrisis in de eurozone. Dat stelt consultancy-organisatie PricewaterhouseCoopers (PwC).

Teruggang van 95%

PwC’s Initial Public Offering (IPO) Watch telde het tweede kwartaal 81 Europese beursgangen. Daarmee werd € 700 miljoen opgehaald. Dat is een daling van 40% ten opzichte van de 134 beursgangen in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt neer op een teruggang van 95% ten opzichte van de € 13,4 miljard die daarmee toen werd opgehaald.

De grootste Europese beursgang in het tweede kwartaal was van het Italiaanse modebedrijf Brunello Cucinelli, dat € 158 miljoen ophaalde aan de Italiaanse beurs. Ter vergelijking: het Nederlandse Ziggo haalde in maart ruim € 800 miljoen op.

Bescheiden rol Nederlandse beurs

Toch speelde de Nederlandse beurs ook in het tweede kwartaal een rol op de internationale kapitaalmarkt. Het Braziliaanse Banco BTG Pactual noteerde op BOVESPA en Alternext in Amsterdam. Met deze dual listing werd in totaal € 1,3 miljard opgehaald.

Ook voor juli staat er een notering op de agenda van de Nederlandse beurs: D.E. Masterblenders 1753. Momenteel kan er op de NYSE Euronext Amsterdam al op basis van As-If-and-When Issued (AIW)-basis in dit fonds worden gehandeld. De AIW-handel eindigt vandaag en aanstaande maandag begint de officiële handel.

Beursgang interessant, maar veeleisend

Volgens kapitaalmarktspecialist Lisette Spaanbroek van PwC heeft Europa ondanks de toegenomen marktvolatiliteit nog steeds beursgangen in het vooruitzicht. ‘Een beursgang is voor veel ondernemingen nog altijd een interessant alternatief om kapitaal aan te trekken en de aandeelhoudersbasis te diversifiëren. Uitdagende marktomstandigheden stellen wel hogere eisen aan beurskandidaten. Maar de kritische succesfactoren voor een beursgang, zoals tijdige en zorgvuldige voorbereiding, goede communicatie met stakeholders en een gedegen track record blijven actueel’.

Ook teruggang in VS en Azië

De Verenigde Staten kenden met 27 beursgangen aanvankelijk een hoopvolle start van het tweede kwartaal. Maar door zowel binnenlandse als wereldwijde macro-economische zorgen en de moeizame verlopen beursgang van Facebook liep de activiteit in mei weer terug. Inclusief de € 12,5 miljard die Facebook ophaalde, stegen de totale opbrengsten in het tweede kwartaal met 66% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In Azië werd de IPO-markt sterk beïnvloed door het relatief grote aantal beursgangen dat op het laatste moment werd uitgesteld of geannuleerd. De beurzen in Greater China, dat de Aziatische markt domineert, zagen 117 beursgangen op hun platformen. Daarmee was in totaal € 10,5 miljard gemoeid. De nieuwe notering van Felda aan de Maleisische beurs was met € 2,4 miljard euro na Facebook de grootste beursgang van het tweede kwartaal 2012.

Zorgelijke ontwikkelingen

Het uitstel van al die beursgangen is niet goed voor de desbetreffende bedrijven en niet goed voor de economie. En het ziet er niet naar uit dat het economisch slechte weer snel opknapt. De Europese schuldencrisis trekt de wereldeconomie steeds verder naar beneden. Moody’s voorspelt dat het nog jaren duurt voor de markt voor overheidsschulden weer normaal werkt.

En IMF-president Christine Lagarde wees er vanmorgen nog op dat de vooruitzichten voor de mondiale economie verder verslechteren. Azië krijgt er nu ook behoorlijk last van. Het ondernemersklimaat en het consumentenvertrouwen in Europa bereikt nieuwe dieptepunten.

Europese leiders moeten opschieten

Het is te hopen dat de Europese politiek nu eindelijk echt meters gaat maken op het gebied van de broodnodige hervormingen. Tot dusverre zijn de resultaten niet bemoedigend. Er gebeurt af en toe wel wat, maar het blijft het oude liedje: te laat en te weinig. Daar moet snel verandering in komen. Heel snel.

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s