‘Preventie kindermishandeling intensiveren’

De gevolgen van kindermishandeling zijn op korte én lange termijn groot.Hoe vaak kindermishandeling wereldwijd voorkomt? Hangt ervan af hoe je het onderzoekt, maar sowieso veel te vaak. We moeten er veel meer tegen gaan doen. En de slachtoffers beter begeleiden.

Onderzoekers zijn het erover eens dat kindermishandeling zowel op de korte als de lange termijn veel schadelijke gevolgen heeft. Waar ze het niet over eens zijn, is hoe vaak het voorkomt. Pedagoge Marije Stoltenborgh zocht het uit.

Vijf vormen van misbruik

Ze liet de techniek van meta-analyse los op de resultaten van honderden wetenschappelijke publicaties. Daarin staat hoe vaak de diverse vormen van kindermishandeling per 100 of 1000 mensen voorkomen. Die vormen zijn

 • lichamelijke mishandeling
 • lichamelijke verwaarlozing
 • emotionele mishandeling
 • emotionele verwaarlozing
 • seksueel misbruik

Informantenonderzoek versus zelfrapportage

De onderzoeker ontdekte grote verschillen tussen resultaten van

 • onderzoeken die gebruik maakten van rapportage door informanten (zoals medewerkers van een Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en Bureau Jeugdzorg)
 • onderzoeken die gebaseerd waren op zelfrapportage. In zulke onderzoeken rapporteren deelnemers over hun eigen ervaringen met mishandeling in hun kindertijd.

Cijfers verschillen sterk

Uit de informantenstudies bleek dat 4 per 1000 kinderen slachtoffer waren van seksueel misbruik. Zowel fysieke als emotionele mishandeling kwam bij 3 per 1000 kinderen voor. Die aantallen vallen aanzienlijk lager uit dan de prevalentiecijfers op basis van zelfrapportage.

Die laten zien dat 76 per 1000 jongens en 184 per 1000 meisjes seksueel misbruikt werden. Per 1000 kinderen werden er 226 lichamelijk en 363 emotioneel mishandeld. Lichamelijke verwaarlozing kwam voor bij 163 van de 1000 kinderen en emotionele verwaarlozing bij 184 per 1000 kinderen.

Verklaring: melding bij instanties

Hoe is dat enorme verschil in prevalentie van kindermishandeling te verklaren? Stoltenborgh: ‘We gaan ervan uit dat informantenonderzoek slechts het topje van de ijsberg blootlegt. Dit omdat met name de zware en zichtbare gevallen van kindermishandeling bij de officiële instanties terecht komen. Maar bij zelfrapportage heb je weer te maken met de onbetrouwbaarheid van het geheugen. Bovendien wordt in de meeste informantenstudies de prevalentie over één jaar gerapporteerd. Terwijl bij zelfrapportage meestal naar ervaringen tijdens de hele kindertijd wordt gevraagd’.

Meer preventie en slachtofferhulp

Eén ding staat voor haar als een paal boven water: ‘Het is duidelijk dat kindermishandeling wereldwijd veel te vaak voorkomt. Dit ondanks het feit dat bijna alle landen ter wereld het Verdrag inzake de Rechten van het Kind hebben ondertekend. Het is dus zaak om de aandacht voor preventie van kindermishandeling en de gevolgen van mishandeling te intensiveren.’

Internationaal congres kindermishandeling

Vrijdag promoveert de pedagoge op haar onderzoek aan de Universiteit Leiden. Die doet veel onderzoek naar het voorkomen van kindermishandeling en de gevolgen ervan voor het latere leven. Onderzoekers van verschillende vakgebieden werken samen in het Leiden Interdisciplinary Network Child Abuse and Neglect (LINC) en in het Leiden Family Lab. In oktober organiseren ze een grote, internationale conferentie over dit zeer onderschatte thema.

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

2 Responses to ‘Preventie kindermishandeling intensiveren’

 1. Uiteraard zijn cijfers belangrijk, maar bewustwordong is beter, als basis van (gebundelde) actie.NO KIDDING Stop kindermishandeling! is een publieksbeweging onder het motrto: ‘kleine stappen, grote gevolgen’……..

 2. Hallo Friso,
  Zo is dat! Veel succes met No Kidding!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s