Europees alcoholbeleid faalt door kennisgat

Alcohol: meer negatieve dan positieve effecten voor lichaam en geestDe Europese Unie heeft een alcoholprobleem. Effectievere maatregelen zijn dringend gewenst. Maar laten we ons biertje, wijntje of een andere alcoholische versnapering dan staan?

Per jaar drinken we in de EU gemiddeld 12 tot 13 liter pure alcohol per persoon (vanaf ons 15de jaar). Hoewel die hoeveelheid slecht voor ons is, is ze het laatste decennium constant gebleven. Dat komt mede doordat EU-landen de afgelopen jaren verkeerde beleidsmaatregelen hebben ingezet om de consumptie te verminderen. Dat zei dr. Peter Anderson gistermiddag bij de aanvaarding van het bijzonder hoogleraarschap Alcohol and Health aan de Universiteit Maastricht.

Maatschappelijke kosten alcohol hoog

Maar liefst één op de acht sterfgevallen (binnen de leeftijdsgroep 15-64 jaar) in Europa houdt verband met alcoholgebruik. En alcohol kost de EU niet minder dan zo’n € 300 per persoon per jaar aan verloren productiviteit, gezondheidszorgkosten en justitie.

EU negeerde effectieve maatregelen

Waarom lukt het de EU niet om de alcoholconsumptie te verlagen? Anderson stelt dat de landen de afgelopen jaren teveel nadruk hebben gelegd op de educatie van jonge mensen en ‘community action’. Dat zijn volgens hem weliswaar belangrijke maatregelen, maar er zijn effectievere:

  • prijsverhoging
  • drempelverhoging om aan alcohol te komen en
  • een verbod op alcoholreclame

Onderzoek wijst uit dat er minder gedronken wordt wanneer alcohol duurder wordt, zelfs onder zware drinkers en alcoholverslaafden. Hetzelfde geldt wanneer alcohol moeilijker te verkrijgen is. Bijvoorbeeld als er minder verkooppunten zijn en er voor die winkels kortere openingstijden gelden. Ook een verbod op alcoholreclame helpt.

Minimumprijs per gram alcohol is het beste

Als het gaat om prijshandhaving vindt de hoogleraar het invoeren van een minimumprijs per gram (pure) alcohol de beste maatregel. Ongeacht de soort alcohol. Wetenschappelijke studies suggereren dat deze maatregel leidt tot

  • (ziekte)kostenbesparingen
  • daling van criminaliteit
  • verhoogde productiviteit
  • ontmoediging van problematisch drinkgedrag

En het aardige is: ook de alcoholindustrie profiteert ervan doordat de winst stijgt.

Gebrekkige kennis staat goed beleid in de weg

Toch zal het niet meevallen om in de EU de handen voor deze maatregelen op elkaar te krijgen. Er is nog steeds te weinig kennis over alcohol en de gevaren ervan. Alcohol wordt daardoor nog steeds niet gezien en geclassificeerd als drug.

En dat terwijl het dezelfde biologische en farmacologische karakteristieken heeft. Uit onderzoek blijkt zelfs dat alcohol de meest schadelijke drug is voor gezondheid en welzijn. Zowel consumenten als politici en beleidsmakers onderschatten en negeren het gevaar van alcohol.

Veel doden waren te voorkomen

‘Er moeten duidelijke statements gemaakt worden om dit kennisgat onder beleidsmakers te verkleinen’, vindt de hoogleraar. ‘De beleidsmislukkingen die de alcoholconsumptie de laatste jaren zo hoog hebben gehouden, hebben onder 15 tot 64-jarigen geresulteerd in 600.000 sterfgevallen die voorkomen hadden kunnen worden’.

Ik denk ook dat er snel iets moet gebeuren. Maar alcohol is maatschappelijk door jong en oud zó geaccepteerd dat ik me afvraag of de genoemde maatregelen voldoende resultaat zullen hebben. Alcohol werkt nu eenmaal sfeerverhogend, stellen de ‘sociale drinkers’. En heel wat jongeren vinden (te) veel drinken cool.

Hogere accijns maakt geen indruk

Binnenkort gaan de accijnzen op alcoholica omhoog. Ik heb in mijn wijde omgeving nog niemand horen zeggen, dat hij/zij daarom minder gaat drinken. En onder de jeugd neemt het comazuipen alleen maar toe, terwijl de drinkertjes steeds jonger worden.

Ik doe het toch maar anders. Ik dronk graag een glaasje wijn bij het eten, maar daarmee ben ik zo goed als gestopt. Niet omwille van de kosten, maar omdat ik veel heb gelezen over de nare dingen die alcohol in je lichaam kan aanrichten. De positieve effecten van alcohol en wijn wegen daar wat mij betreft niet tegenop.

Naar het laatste nieuws op dit gebied

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s