Wanbetaling flinke schadepost bedrijven

Wanbetaling kost ondernemers soms veel geldLevert u ook op krediet? Natuurlijk, want uw zakenrelatie maakt een heel betrouwbare indruk. Maar hoe betrouwbaar is die relatie echt? Wanbetaling komt vaker voor dan je denkt…

Nederlandse ondernemers leveren massaal op krediet. De meesten krijgen vervolgens rekeningen niet betaald. Sommige bedrijven kost dat zelfs een kwart van de omzet of meer. Toch dekt bijna de helft zich niet tegen wanbetaling in. Dat blijkt uit een onderzoek van kredietverzekeraar Atradius en ondernemersportal BusinessCompleet.nl onder 1272 ondernemers.

Meeste bedrijven leveren op krediet

Van de Nederlandse bedrijven levert 31% altijd op krediet en 26% doet dat soms. Een kleine 40% levert nooit op krediet. Leveren op krediet is vooral regel bij bedrijven die zaken doen met andere bedrijven. Bijna de helft van de b2b-bedrijven levert altijd op krediet en minder dan eenderde doet dat nooit.

Bedrijven met personeel leveren vaker op krediet dan zelfstandigen zonder personeel (zzp). Onder bedrijven met 16 tot 50 man personeel levert slechts 28% nooit op krediet. Bij de zzp is dat de helft.

Wanbetaling vaak voorkomende schadepost

Een ruime meerderheid van de ondernemers (59%) heeft ooit te maken gehad met wanbetaling. De meesten overkwam dat ook vorig jaar. Ruim de helft van alle Nederlandse bedrijven (52,5%) stuitte toen op wanbetalers.

Bijna eenderde van die ondernemingen telde ‘maar’ 1 of 2 wanbetalers. Bij een kleine 12% waren het er 3 tot 5. En zo’n 4% van de bedrijven werd het afgelopen jaar met meer dan 10 wanbetalers geconfronteerd.

Schade door wanbetaling kan flink oplopen

De kosten en afschrijvingen als gevolg van wanbetaling lopen flink uiteen. Ruim tweederde van de ondernemers die met wanbetaling te maken kregen, verloor minder dan 5% van de omzet. Een kleine 9% had tussen de 5 en 10% schade. Bij ruim 2% ging het om 10 tot 25%. En 1% verloor zelfs een kwart van de omzet of meer. Nog eens 20% wist niet hoeveel schade wanbetaling had opgeleverd.

Veel bedrijven onvoorbereid

Ondanks de risico’s is bijna de helft van de ondernemers niet op wanbetaling voorbereid. Maar liefst 43,2% zegt zich er niet tegen in te dekken. Een ruime kwart (26,5%) laat klanten vooruit of onder rembours betalen. En 23,7% stuurt achteraf een incassobureau of deurwaarder.

Voor ze zaken gaan doen, vraagt 11,2% kredietinformatie op over potentiële klanten. Slechts 3,2% heeft een kredietverzekering en 2,2% maakt gebruik van factoring.

‘Ondernemers, wapen u tegen wanbetaling!’

‘Nederlandse ondernemers handelen vooral op basis van wederzijds vertrouwen. Dat is een groot goed in zakendoen’, zegt directeur Bert Bruning van Atradius. ‘Maar de huidige economische omstandigheden vragen steeds meer om zekerheid dat geleverde goederen en diensten ook betaald worden. Ondernemers zouden er dan ook goed aan doen zich beter te wapenen tegen het risico van wanbetaling’.

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s