‘Kanaliseer de robotrevolutie’

PoRobots kunnen steeds meer en kosten steeds minder. Dat biedt kansen!litici en beleidsmakers moeten nu inspelen op de wereldwijde roboticarevolutie. Want de ontwikkelingen gaan snel. En dus moet er van alles worden geregeld.

Dat stelt het Rathenau Instituut in zijn nieuwe studie ‘Overal robots. Automatisering van de liefde tot de dood’. Het boek is een inventarisatie van allerlei interessante roboticaontwikkelingen: thuis, in de zorg, in het verkeer, bij de politie en bij de krijgsmacht. Het is gisteren in Den Haag gepresenteerd.

Nu al zetten we robots in voor politietaken en ontmanteling van explosieven. In de toekomst zullen ze ervoor zorgen dat we langer zelfstandig kunnen wonen. Ze zullen de wegen veiliger maken en nog veel meer werkzaamheden verrichten die wij onprettig vinden. Of die te duur of te moeilijk zijn om aan mensen over te laten. Veelbelovende ontwikkelingen dus.

Kloof tussen techniek en gebruik

Maar voordat dit werkelijkheid wordt, moet er nog veel gebeuren. De auteurs van het boek signaleren dat er nog veel kloven bestaan tussen de ontwikkelaars van de techniek, beleidsmakers, politici, gebruikers en investeerders.

Het Instituut pleit ervoor om relevante wetgeving en aansprakelijkheidsregelingen op orde te brengen. En om na te denken over de ethische vragen en privacykwesties rondom robotica. Heldere beleidsvisies vormen een cruciale voorwaarde als Nederland straks optimaal van de verworvenheden van de roboticarevolutie wil genieten.

Weg met de knokrobot

Vooruitlopend daarop geeft het een aantal adviezen. Ten eerste moet er een verbod komen op het inzetten van autonome, bewapende robots. De Nederlandse regering moet streven naar een internationaal verbod op zulke machines. Beslissingen over leven en dood mogen niet worden geautomatiseerd.

Science fiction? Nee, er is al een nieuwe wapenwedloop gaande op het gebied van bewapende robots. Maar een voorwaarde van het internationale, humanitaire oorlogsrecht is dat er altijd iemand verantwoordelijk moet zijn voor een ongewenst gevolg. Internationale verdragen kunnen de proliferatie van de vechtrobot wellicht indammen.

Privacy en aansprakelijkheid regelen

Ten tweede wil het Instituut autorobots verplicht stellen. Robotica kan de Nederlandse verkeersveiligheid aanzienlijk verbeteren. Beleidsmakers moeten daarom de verplichte invoer van rijtaakondersteunende systemen als het ISA-systeem (een intelligente snelheidsassistent) serieus overwegen.

Ten derde moeten we nadenken over zorgrobots. Een belangrijke voorwaarde voor het succes van robots in de zorg is dat de politiek snel aandacht besteedt aan de gevolgen van slimme robottechnologieën in de leefomgeving. Welke taken willen we wel en welke juist niet door robots laten verrichten? Welke nieuwe vaardigheden eist dit van verzorgers en patiënten? Ook privacy- en aansprakelijkheidskwesties moeten bijtijds worden geregeld.

‘Overal robots. Automatisering van de liefde tot de dood’. Lambèr Royakkers, Floortje Daemen en Rinie van Est. Boom Lemma Uitgevers, Den Haag. ISBN 978‐90‐5931‐833‐5.

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s