Verlies handelsvolume traditionele effectenbeurzen zet door

Westerse effectenbeurzen moeten snel inspelen op verlies handelsvolumeDe traditionele, Westerse effectenbeurzen dreigen een groot deel van hun handel kwijt te raken aan alternatieve platformen en beurzen in de opkomende markten.

Door de haperende Westerse economieën en de voortdurende schuldencrisis neemt de omvang van de effectenhandel op de traditionele beurzen steeds verder af. Nieuwe regelgeving oefent daar ook een negatieve invloed op uit.

Adviesbureau KPMG signaleert dan ook dat handelsactiviteiten steeds vaker worden verlegd naar

  • opkomende landen als China en Brazilië
  • de alternatieve platformen.

Concurrentie handelsplatformen ongekend hard

Uit onderzoek van KPMG blijkt dat de Westerse beurzen de afgelopen vier jaar een aanzienlijk deel van het handelsvolume zijn kwijtgeraakt aan alternatieve platformen. Zo heeft de Nederlandse Euronext sinds 2008 ruim 6% van haar handelsvolume ingeleverd. De Franse Euronext, de Britse LSE-group en de Zwitserse SWX-group hebben zelfs meer dan 20% van hun marktaandeel ingeleverd.

‘Het verlies van handelsvolume leidt in het Westen tot druk op de winstgevendheid van de traditionele beurzen en tot een ongekend harde concurrentie tussen de diverse handelsplatformen’, zegt Age Lindenbergh, partner bij KPMG Transaction Services.

Financiële transactietaks funest

Behalve de economische omstandigheden zal volgens hem ook regelgeving van grote invloed zijn op de beurzen. ‘Maar de gevolgen zullen zeer divers zijn. Een financiële transactietaks kan ertoe leiden dat een deel van de handel niet langer over de traditionele beurzen zal plaatsvinden’, stelt hij. ‘Daarnaast kan de behoefte aan gestandaardiseerde derivatencontracten voor de gereguleerde markten een zegen betekenen voor de beurzen wereldwijd’.

Gebrek aan geharmoniseerde regelgeving

Nieuwe regels ter bescherming van klanten, het verbieden van short-selling en regelgeving (zoals Basel III) zullen uiteindelijk ook van invloed zijn op de beurzen. Want hun klanten spelen daar uiteraard op in.

Een belangrijke bedreiging vormt bovendien het gebrek aan geharmoniseerde regelgeving tussen de nationale en multinationale organen en tussen regio’s. Al deze ontwikkelingen dragen ertoe bij dat er een duidelijke verschuiving van de handelsvolumes tot stand komt in de richting van de opkomende markten.

Westerse beurzen moeten specialiseren

Lindenbergh constateert dat het aantal storingen op beursplatforms wereldwijd fors is toegenomen. Dat komt door de snelle toename van de handelsvolumes. ‘Dit heeft ertoe geleid dat voor beursorganisaties de stabiliteit van de handelssystemen een topprioriteit is geworden. En dat zij dus geconfronteerd worden met belangrijke investeringen in snelle en betrouwbare systemen’, zegt hij.

De toegenomen concurrentie en de groeiende investeringen dwingen de Westerse beurzen dan ook om strategische keuzes te maken. Veel beurzen bieden op dit moment een grote verscheidenheid aan diensten. Maar om te kunnen overleven zullen ze een helder profiel moeten opbouwen. En zich bijvoorbeeld moeten richten op specifieke stakeholders of een specifieke deskundigheid. Klantcontact kan daarbij voorop staan of specialisatie in bepaalde producten.

Focus op kleinere overnames

Fusies en overnames zullen bij het bepalen van de strategie in de toekomst zeker een rol blijven spelen. Wel zal de focus verschuiven naar kleinere overnames en naar het aangaan van partnerships om versneld het gekozen profiel te bereiken. Hoewel een partnership ook nadelen heeft, kan het een oplossing bieden als de toezichthouder een voorgenomen transactie kan blokkeren.

Partnerships zijn er immers in soorten en maten. ‘Bij de keuze van de structuur en de juiste partner kunnen de wensen van relevante toezichthouders meegenomen worden. Daardoor wordt de slagingskans van de voorgenomen transactie groter’, aldus Lindenbergh.

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s