‘Multitasken effectiever door betere keuzes’

Multitasking kan veel effectieverIk kan aardig multitasken. Daar ben ik blij om, want ik heb het heel druk. Maar blijkens onderzoek is multitasken lang niet altijd efficiënt. Hoe verbeter je je multitasking-performance?

De zwakke schakel bij multitasken is ons werkgeheugen. Dat kan maar één element tegelijk bevatten. Als we meer elementen moeten onthouden, slaan we die op in ons langetermijngeheugen. Als we die informatie willen terughalen, kost dat meer tijd. En het leidt tot meer fouten. (Zie ook de illustratie onder dit bericht.) Dat concludeert kunstmatige intelligentie-deskundige Jelmer Borst in een onderzoek naar multitasken. Hij promoveert overmorgen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Effectiviteit afhankelijk van hersengebieden

Al eerder was bekend dat multitasken goed gaat, zolang je voor de verschillende taken niet dezelfde hersengebieden nodig hebt. De onderzoeker ging na hoe ons geheugen omgaat met verschillende taken.

Hij liet proefpersonen steeds schakelen tussen twee opdrachten. Ze moesten bijvoorbeeld twee grote getallen bij elkaar optellen. Af en toe onderbrak hij hen. Dan moesten ze een woord van tien letters intypen zonder dat hun input op een scherm zichtbaar was. Daarna mochten ze weer verder rekenen.

Complexe taken vertragen ons

Soms was het afwisselen van die taken eenvoudig. Proefpersonen moesten dan maximaal één element onthouden. Andere keren was de afwisseling van taken minder eenvoudig. Dan moesten proefpersonen tegelijkertijd verschillende elementen onthouden. Dat laatste is tijdens multitasken vaak aan de orde.

De wetenschapper zag dat proefpersonen bij die complexe taken langzamer waren en meer fouten maakten. Naar aanleiding van zijn tests postuleert hij een model over de werking van ons werkgeheugen. De basis is het gegeven dat het werkgeheugen maar één element tegelijkertijd onthoudt.

Computermodel voorspelt effectiviteit

Aan de hand hiervan ontwikkelde hij een computermodel waarmee hij kan voorspellen welke taken goed gaan. Bovendien wordt daarmee duidelijker welke delen van de hersenen erbij betrokken zijn.

Toen hij zijn voorspellingen testte met een functionele MRI, bleken ze verrassend goed te kloppen. Borst laat daarmee zien dat multitasken alleen efficiënt kan zijn zolang er niet meerdere elementen tegelijk onthouden hoeven ten worden.

Hoe maak je keuzes bij multitasken?

Het promotie-onderzoek van Borst is een onderdeel van het onderzoek van zijn promotor, Niels Taatgen. Hij is hoogleraar Cognitive Modelling aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dat onderzoek begon met de primaire vraag wanneer multitasken goed gaat en wanneer niet.

Die vraag is nu beantwoord: multitasken is lang niet altijd efficiënt en vraagt om keuzes. De hoogleraar gaat daarom aan de slag met een vervolgvraag. En wel: hoe maken mensen keuzes in multitasken en wanneer is een keuze wel of niet goed?

Hulp bij beter multitasken op komst

Een antwoord op deze vraag kan ons helpen om manieren te bedenken om mensen betere keuzes te laten maken, denkt Taatgen. De werkomgeving kan zo worden ingericht dat mensen op de juiste momenten besluiten om hun e-mail te lezen. Of zich openstellen voor onderbrekingen door collega’s.

‘Dat zorgt er niet alleen voor dat mensen efficiënter werken. Het geeft ze ook het idee dat ze werk gedaan krijgen, in plaats van het gevoel dat ze speelbal zijn van hun omgeving’, zegt hij. Dat klinkt goed en ik ben heel benieuwd naar de uitkomsten. Hopelijk kan ook ik er mijn multitasking-resultaten mee verbeteren. Want ik krijg het de komende jaren vast niet minder druk…

Renske Cramer

Effectiviteit multitasking is te verbeteren door tijdens dat proces betere keuzes te maken

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s