Economie krijgt lentekriebels

Wereldeconomie heeft opgaande lijn eindelijk weer te pakkenDe wijzer van de economische barometer kruipt langzaam weer de goede kant op. Hoe houden we die ontwikkeling op gang?

In januari schreef ik op deze site al dat ik eigenlijk niet zo pessimistisch was over de economische ontwikkelingen. Ik zag wat lichtpuntjes opdoemen. Inmiddels lijkt het er op dat het inderdaad de goede kant op gaat.

‘Volgend jaar weer groei’

IMF-voorzitter Lagarde zei gisteren ook al tekenen van herstel te zien in de wereldeconomie. Eerder stelde bestuurslid Coeuré van de Europese Centrale Bank dat de eurozone niet meer dan een milde recessie doormaakt. Hij verwacht dat er volgend jaar weer sprake zal zijn van groei. En voorzitter Van Rompuy van de Europese Raad wees er op dat we het dieptepunt van de financiële crisis nu wel achter ons hebben gelaten.

Redt Griekenland het echt?

De financiële markten zijn inderdaad wat tot rust gekomen. De Europese schuldencrisis ziet er beheersbaarder uit dan lange tijd het geval was. Ook al zal er nog heel veel geld naar het moebezuinigde Griekenland moeten stromen om het land voor een faillissement te behoeden.

Toch is het maar de vraag of dat laatste op termijn zal lukken. Sommige landen (vooral Duitsland) willen niet meer dan € 500 miljard steken in het permanente noodfonds voor de eurozone (ESM). Gezien de verwachte steunbehoefte van Griekenland en andere zwakke eurobroeders (zoals Portugal) is dat niet verstandig.

Mondiaal herstel op gang

Het IMF en de VS hebben de eurozone dan ook opgeroepen om meer geld voor het fonds ter beschikking te stellen. Het huidige bedrag kan de onrust op de mondiale financiële markten weer aanjagen en dat is funest voor het prille economische herstel.

Hoewel, pril? Met veel opkomende economieën gaat het nog steeds ‘gewoon’ goed. Ook al vallen hun groeicijfers dan misschien wat tegen in vergelijking met de Goede Oude Tijd van voor de crisissen. Maar zo gauw de wereldeconomie weer wat aantrekt, verbetert hun situatie snel.

Herstel in Japan en de VS

Japan, de op twee na belangrijkste economie van de wereld, krabbelt voorzichtig overeind. En de grootste economie, de VS, vertoont zelfs alweer een gematigde groei. Vorige week bereikten de beurskoersen er de hoogste stand in jaren.

Dat belooft wat, want de beurzen lopen vaak een maand of zes vooruit op de economische ontwikkelingen. Het Amerikaanse herstel zal versnellen en daarvan profiteert de hele wereld mee. De VS zijn immers een van de belangrijke motoren van de wereldeconomie.

Duitsland Europese voortrekker

Aan onze kant van de oceaan doet vooral Duitsland het goed. Onze oosterburen zijn onze belangrijkste exportmarkt, dus dat heeft een gunstige invloed op onze economie. En ook voor veel andere EU-landen is de gang van zaken in de Duitse economie van groot belang voor het eigen herstel.

Nederland volgt op enige afstand

In ons land is sprake van een echte voorjaarsrally op de beurs. Uitgaande van de bovengenoemde ‘zes maanden-regel’ zou je mogen verwachten dat we in de tweede helft van dit jaar weer enige groei tegemoet mogen zien.

De eerste tekenen daarvan zijn de afgelopen maanden al zichtbaar geworden. De export groeide in januari. Ook de omzet van de detailhandel steeg. Weliswaar vooral door hogere prijzen, maar toch. En de werkloosheid is in februari eindelijk wat gedaald.

Problemen kunnen groei afremmen

Natuurlijk zijn er nog heel wat problemen die – al dan niet op termijn – roet in ons economische eten kunnen gooien. Zoals de olieprijs, die dit jaar met maar liefst 18 % is gestegen. En het eind lijkt nog niet in zicht. Dat komt door de spanningen tussen Israël en Irak en door de verouderde productiefaciliteiten van de olie-industrie. Die kan daardoor niet snel genoeg inspelen op een toenemende vraag.

Tijdbom onder economische stabiliteit

Binnenslands kampen we met een griezelig hoge jeugdwerkloosheid, waardoor een deel van de jonge generaties aan de zijlijn komt te staan. En dat speelt helaas niet alleen in Nederland. Dit fenomeen vormt een tijdbom onder de economische stabiliteit van de EU.

En wat dacht u van de vastgelopen woningmarkt? En van het overheidsbeleid? Trekt het kabinet de bezuinigingsteugels te strak aan, dan blijft het consumentenvertrouwen laag en houden de mensen de hand op de knip. Dat kunnen we in deze fase beslist niet hebben.

Licht aan het eind van de tunnel

Allemaal dingen die dringend doortastend ingrijpen behoeven dus. Maar toch, alles bij elkaar zie ik toch echt licht aan het eind van de tunnel. Eindelijk! Nu nog een stralende lente en een heerlijk warme zomer, zowel in de economie als meteorologisch. Dat hebben we zo langzamerhand wel verdiend, zou ik zeggen.

Lees ook: Wereldhandel groeit verder (nieuwste CPB-cijfers van 20 maart)

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s