Eindelijk betrouwbare test ziekte van Lyme

Nieuwe test maakt betrouwbare diagnose van de ziekte van Lyme mogelijkMet de bestaande testen is de ziekte van Lyme niet altijd betrouwbaar vast te stellen. Gelukkig is er een goed alternatief in de maak.

Onderzoekers van het UMC St Radboud in Nijmegen hebben een nieuwe test ontwikkeld, die is gebaseerd op het geheugen van afweercellen. Daarmee wordt bij veel meer patiënten een betrouwbare diagnose mogelijk. Samen met een Amerikaans bedrijf willen ze de test verder ontwikkelen en naar de markt brengen.

Lyme is niet altijd Lyme

‘Veel mensen denken dat ze de ziekte van Lyme hebben, terwijl het best iets anders kan zijn’, zegt onderzoeker dr. Leo Joosten van het UMC. ‘Artsen en onderzoekers willen natuurlijk graag duidelijkheid verschaffen, maar dat lukt niet altijd. Patiënten stellen vaak dat de bestaande testen niet gevoelig genoeg zijn. Dat leidt regelmatig tot controverses die zo hoog oplopen, dat zelfs in wetenschappelijke kringen over de Lyme-oorlog wordt gesproken. Voor een deel komt dat, doordat we gecompliceerde vormen van de ziekte van Lyme vaak niet goed kunnen vaststellen of uitsluiten’.

Onderzoek biedt geen sluitend bewijs

Slechts een klein deel van de patiënten die zich in het Expertisecentrum voor Lyme-ziekte in het Radboud melden, krijgt een positieve diagnose. Vaak hadden deze patiënten in de acute fase van de ziekte een erythema migrans, de typerende rode kring op de huid. In een latere fase klagen ze over gewrichtsproblemen, zenuwpijnen, of een hersenvliesontsteking. En in een serologische test worden meestal antistoffen aangetroffen tegen de Borrelia-bacterie, die de ziekte veroorzaakt.

‘Bij een hele grote groep patiënten met verdenking van de ziekte van Lyme wordt dus géén sluitend bewijs voor deze ziekte gevonden. Omdat ze geen erythema migrans hebben gehad of omdat er geen antistoffen worden gevonden’, vertelt internist prof. dr. Bart-Jan Kullberg, die het Expertisecentrum heeft opgericht.

Diagnostisch dilemma: behandelen of niet?

Deze patiënten hebben meestal klachten die bij de ziekte van Lyme, maar ook bij een andere aandoening kunnen passen. Dat is een groot dilemma. Een test die met zekerheid vaststelt dat er in het verleden wel of juist geen besmetting met de Lyme-bacterie is geweest, kan veel duidelijkheid verschaffen. Joosten: ‘Als we met zekerheid kunnen vaststellen dat er geen besmetting is geweest, voorkomen we onnodige behandelingen’.

De huidige serologische testen vormen een belangrijk onderdeel van de diagnose. Joosten: ‘Met die test zoek je in het bloed naar antistoffen tegen de bacterie. Maar allerlei zaken, zoals een andere infectie of een reumatische aandoening, veroorzaken soms een positieve uitslag. Andersom reageren antistoffen niet altijd goed. Bij patiënten met een complex ziektebeeld is zo’n testuitslag dus niet helemaal betrouwbaar’.

Geheugentest voor afweercellen

Joosten en collega’s bedachten daarom een alternatief. Als het afweersysteem met een ziekteverwekker in aanraking komt, slaat het meteen zijn identiteit op. Dan kan het de volgende keer sneller reageren. Joosten: ‘Onze nieuwe test is op dat principe gebaseerd. We weten precies welke stoffen de afweercellen in grote hoeveelheden maken als ze opnieuw in contact komen met de Borrelia-bacteriën. In zekere zin is het dus een geheugentest voor afweercellen’.

Die aanpak lijkt veelbelovend. Bij de eerste patiënten met en zonder Lyme-ziekte kwam de test uitstekend overeen met de gestelde diagnoses. Met hulp van de Valorisatieafdeling is daarna een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Amerikaanse Boulder Diagnostics.

Nieuwe test medio 2013 klaar

Joosten: ‘Met financiering van Boulder gaan we de test verder ontwikkelen. We zijn met Boulder ook naar het Centers for Disease Control (CDC) – het Amerikaanse RIVM – geweest waar we de test hebben gepresenteerd. Dat leidde niet alleen tot enthousiaste reacties, maar ook tot een onderzoekssamenwerking. We gaan de test nu eerst produceren en de waarde ervan onderzoeken bij grotere groepen’. De nieuwe test is op zijn vroegst halverwege 2013 beschikbaar.

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s