Toscaanse beelden Appel naar Nederland

Karel Appel werkte onder andere in ToscaneHet Cobra Museum organiseert een openluchttentoonstelling van beelden van Karel Appel. Een deel van die werken was niet eerder in Nederland te zien.

Eind maart gaat bij Kasteel Keukenhof in Lisse de beeldentuin ‘Cobra buiten’ open. Deze tuin is een initiatief van het museum en Kasteel Keukenhof. Het museum presenteert er drie jaar lang tentoonstellingen, waarbij bijzondere sculpturen van Cobra-kunstenaars centraal staan.

Inspiratie: zon en landschap

De eerste editie heet Hof van Appel en is van 22 maart t/m 21 oktober 2012 te zien. Ze omvat zo’n twintig grote sculpturen van Appel, die in 1948 een van de oprichters van de CoBrA-beweging was. Hij maakte ze in de jaren ’90 in Toscane, waar hij zich liet inspireren door het zonlicht en het landschap.

Hij leerde er Giulio Baruffaldi kennen, een Italiaanse kunstverzamelaar en wijnbouwer die nabij Appels huis een landgoed bezat. Baruffaldi vroeg Appel kunstwerken te maken die op zijn landgoed zouden passen.

Voorwerpen uit de wijnbouw

In een grote schuur op het landgoed vond de kunstenaar allerlei gereedschappen en materialen voor de wijnbouw. Zoals ploegen, een blaasbalg en houten tonnen om wijn in te laten rijpen. Daaruit selecteerde hij materialen die de basis vormden voor beelden van hout, metaal en gips.

Naderhand maakte hij daarvan bronzen afgietsels. Het beeld ‘Daisies’ is een mooi voorbeeld van deze werkwijze. Het werk bestaat uit vier ronde messen voor het ploegen van de grond, vier stukken hout en het deksel van een oude wijnton. Het resultaat is een prachtige bloem (zie de foto onder deze bijdrage).

Ook keramiekobjecten getoond

Alle bij elkaar maakte de kunstenaar voor Baruffaldi tien kleinere en grote beelden voor specifieke locaties op diens landgoed. Voor de tentoonstelling zijn acht van deze beelden voor het eerst van hun vaste standplaatsen in Toscane gehaald.

Verder was Rabobank Nederland bereid om Appels beeld Looking through the window uit te lenen. Ook zijn enkele verrassende keramiekobjecten van de in 2006 overleden kunstenaar te bewonderen.

Lees ook: Het kind in de kunst: Klee en Cobra

Appel liet zich inspireren door gebruiksvoorwerpen uit de wijnbouw

‘Daisies’, een van de kunstwerken die in de beeldentuin te zien zijn. (Foto: Karel Appel Foundation c/o Pictoright Amsterdam, 2012)

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s