‘Nieuwe bioplastic niet van echt te onderscheiden’

Deze katalysator maakt kunststoffen van snoeiafvalKunststoffen, verf en medicijnen van snoeiafval? Over een aantal jaren is het misschien de gewoonste zaak van de wereld. Dankzij een nieuwe katalysator met nanodeeltjes van ijzer.

Via een nieuw soort katalysator is biomassa efficiënt om te zetten in belangrijke bouwstenen voor onder andere plastics, medicijnen en verf. De katalysator van minuscule ijzerbolletjes is ontwikkeld door scheikundigen van de Universiteit Utrecht in samenwerking met Dow Benelux en de TU Delft.

‘De methode levert precies dezelfde producten, maar dan gemaakt uit snoeiafval in plaats van aardolie’, vertelt Krijn de Jong, hoogleraar anorganische chemie aan de universiteit Utrecht. De chemische industrie heeft al belangstelling getoond voor de vinding.

Productie is vereenvoudigd

Vrijwel alle chemische producten, van antivries en medicijnen tot en met kunststoffen en verf, worden momenteel gemaakt uit aardolie. Het is al langer mogelijk om producten van dezelfde kwaliteit grotendeels uit biomassa te maken. ‘Maar er waren tot nu toe te veel productiestappen nodig, waardoor die techniek te inefficiënt en kostbaar was om op grote schaal gebruikt te worden’, aldus de hoogleraar. Bij de nieuwe methode ligt dat anders.

Eerst wordt de biomassa bij hoge temperatuur omgezet in gas. Daarna kun je met de katalysator in één stap bruikbare bouwstenen maken voor plastics en andere stoffen. ‘De industrie kan met deze techniek bioplastics, bioverf en zelfs biomedicijnen maken’, zegt De Jong. ‘Ondanks het gebruik van biomassa als grondstof blijven de eigenschappen van deze producten hetzelfde. De bioplastics zijn niet te onderscheiden van gewone plastics’.

Aantrekkelijk voor industrie

De katalysator is opgebouwd uit 0,00002 millimeter grote ijzerdeeltjes. Om die deeltjes te maken en te stabiliseren, zette de Utrechtse promovenda Hirsa Torres de deeltjes vast op een speciaal materiaal. De katalysator gaat hierdoor lang mee en zet daarbij het biogas efficiënt om in bruikbare stoffen. Op de foto’s rechts en onder dit artikel ziet u de katalysator bekeken door een elektronenmicroscoop. De donkere gebieden zijn de kleine ijzerbolletjes.

De Utrechtse onderzoekers gaan de katalysator met Dow Benelux verder ontwikkelen. Mogelijk verschijnen hierdoor al binnen enkele jaren producten die met deze techniek zijn gemaakt. ‘Door het aankomende olietekort is het voor de industrie erg aantrekkelijk om over te kunnen stappen op een duurzame grondstof”, stelt de hoogleraar. ‘Een groot voordeel hierbij is dat deze duurzame grondstof niet met de voedselvoorziening concurreert, aangezien alleen houtachtige biomassa wordt gebruikt, zoals takken, stengels van planten en snoeiafval’.

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s