Controle medicijngebruik ouderen faalt

Artsen en apothekers moeten senioren beter begeleiden als het om medicijnen gaatArtsen en apothekers begeleiden senioren onvoldoende als het om hun medicijngebruik gaat. Dat is niet zonder gevaar.

Maar 37 % van de apothekers en 22 % van de (huis)artsen vraagt 65-plussers naar hun medicijngebruik. En dat terwijl een actueel medicatieoverzicht per patiënt al sinds januari 2011 verplicht is. Dit blijkt uit onderzoek dat seniorenorganisatie Unie KBO heeft laten verrichten onder 800 Nederlandse 65-plussers met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar.

65-plussers zijn grootverbruikers

In de afgelopen drie maanden heeft 96 % van de ouderen één of meer medicijnen gebruikt, gemiddeld vijf per dag. En 86 % neemt gemiddeld drie stuks per dag voor de rest van hun leven. Daarmee staan 65-plussers in Nederland aan kop als het gaat om de hoeveelheid medicijnen die ze gebruiken.

Zelfzorgmiddelen blijven buiten beeld

De meeste medicijnen worden voorgeschreven door de huisarts (82 %), een specialist (59 %) of een andere arts (2 %). Bijvoorbeeld een homeopathische arts. En 11 % van de ouderen koopt daarbuiten ook zelf nog medicijnen. Ruim 60 % van de (huis)artsen en meer dan 80 % van de apothekers doet geen navraag naar deze zelf aangeschafte medicijnen.

Therapietrouw blijft een probleem

Andere opvallende resultaten uit het onderzoek:

  • 63 % vergeet wel eens medicijnen in te nemen. En bijna de helft gebruikt geheugensteuntjes of een bepaalde truc om het gebruik niet te vergeten
  • 63 % leest standaard de bijsluiter. De rest leest hem vaak (16 %), soms (13 %) of een enkele keer/nooit (8 %)
  • 55 % checkt de houdbaarheidsdatum van medicijnen die af en toe worden gebruikt zoals antigrippine, paracetamol, aspirine, pijnstillers en hoestdrankjes
  • 17 % gebruikt medicijnen of middelen uit de alternatieve of aanvullende geneeswijzen. Ze doen dat gemiddeld al 11 jaar

Onbehoorlijk gedrag van assistenten

Met een frequentie van één keer per maand bezoeken 65-plussers gemiddeld al 23 jaar lang dezelfde apotheek. Naar tevredenheid, want de apotheek krijgt het rapportcijfer 8. Toch ergert bijna een kwart zich wel eens. Het meest aan de wachttijd, gevolgd door slecht voorraadbeheer (verbazend!) en onbehoorlijk gedrag van de assistenten (treurig!).

Seniorenkeurmerk voor apotheken

De Unie KBO is geschrokken van de uitkomsten. Ze gaat een lobby voeren voor het opnemen van een periodieke 65-plus medicatiecheck in de basisverzekering. Deze medicatiecheck, waarbij het gehele medicijngebruik uitgebreid onder de loep wordt genomen, moet worden uitgevoerd door de huisarts en de apotheker samen.

Verder gaat de organisatie praten met de brancheorganisatie van de apothekers, de KNMP. Doelen: de situatie verbeteren en een seniorenkeurmerk voor apotheken in Nederland ontwikkelen.

Verkeerd medicijngebruik = risico

Prima initiatieven ! Senioren vormen een kwetsbare groep, waarvoor in onze maatschappij toch al niet veel aandacht is. En verkeerd medicijngebruik kan grote risico’s opleveren. Dat weten artsen en apothekers maar al te goed. Laten ze er dan ook naar handelen!

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Controle medicijngebruik ouderen faalt

  1. Pingback: Ouderen steeds vaker het spoor bijster « Renske Cramer communiceert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s