Economie: omslagpunt in zicht?

Hebben we het omslagpunt van de recessie bereikt?Somberheid over de economie overheerst in de media. Toch gloort er hier en daar een sprankje hoop. Nog even doorbijten en dan…

Wie het nieuws over de economische gang van zaken in de EU volgt, moet haast wel depressief worden. We scheren langs de rand van de afgrond. Eén stuurfoutje en we gaan misschien wel met zijn allen de diepte in. Maar ik heb last van hoogtevrees. Ik kijk dus maar gauw de andere kant op. En daar ziet het landschap er toch wat bemoedigender uit.

Leiders op het slappe koord

De Europese regeringsleiders balanceerden tijdens hun laatste top weer eens op het slappe koord tussen (te) straffe bezuinigingen en stimulering van de economische groei. Ze waren het snel eens over de programmapunten:

 • aanpakken van de jeugdwerkloosheid, die vooral in zuid-Europa torenhoog is
 • afronden van de gezamenlijke markt van de lidstaten
 • verbeteren van de financiering van de economie

Kalmeren van de financiële markten

De lidstaten moeten op die gebieden zelf maatregelen nemen, ondanks hun bezuinigingsdoelstellingen. Maar de EU doet gelukkig een duit in het zakje met wat extra geld. En met het vereenvoudigen van de regelgeving.

Verder werken de regeringsleiders dapper verder aan het kalmeren van de financiële markten. Strengere begrotingsregels en een permanent noodfonds moeten voorkomen dat de toestand verder escaleert. Een reëel gevaar als Griekenland eenmaal failliet gaat.

Tijdperk van het Weggegooide Geld

Het zijn kleine, voorzichtige stapjes op een lange, moeilijke weg. De voorbije en de komende jaren gaan ongetwijfeld de geschiedenisboekjes in als Het tijdperk van Te Laat en Te Weinig. Of Het tijdperk van het Weggegooide Geld.

Maar ondanks alle sombere geluiden van de afgelopen periode ben ik niet zo pessimistisch gestemd over de economie. De recessie lijkt eigenlijk wel mee te vallen. Ze bereikt in elk geval niet de diepte die somberende deskundigen tot voor kort nog voorspelden.

Herstel begint (weer) in Duitsland

Zo vertoont de Duitse economie alweer groei. Dat is een welkom steuntje in de rug van onze economie, want Duitsland is nu eenmaal ons belangrijkste exportland. Wellicht jaagt de Duitse gang van zaken ook de economieën van andere EU-landen wat aan. Het consumentenvertrouwen in de eurozone is niet voor niets aan de beterende hand.

De beurzen hebben een aardige maand achter de rug en de VS hebben de opgaande lijn ook weer te pakken. Daar steeg het consumentenvertrouwen zelfs  sneller dan verwacht. En in de opkomende economieën gaat het weliswaar wat minder florissant, maar toch altijd nog buitengewoon goed in vergelijking met de Oude Wereld.

Invloed van digitalisering

Dan zijn er nog ontwikkelingen waar velen nog geen rekening mee lijken te houden. Zoals de positieve gevolgen van de oprukkende digitalisering. De Boston Consulting Group bijvoorbeeld voorspelt tot 2016 een verdubbeling van de waarde van de webeconomie in de G 20-landen.

We hebben het dan over een duizelingwekkende $ 4,2 triljoen (ofwel 4,2 duizend miljard). Die groei is te danken aan het feit dat steeds meer mensen met mobiele apparaten toegang krijgen tot het internet. Over 4 jaar gaat het al om 3 miljard personen en dat is de helft van alle bewoners van onze planeet.

Nog even volhouden

Die groei doet zich vooral voor in de opkomende economieën. Maar de impact op de wereldeconomie zal fors zijn. En het eind van die ontwikkeling is nog lang niet in zicht. U zult het zien: in 2012 is het nog even doorbijten, maar daarna gaat het vast snel beter.

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

7 Responses to Economie: omslagpunt in zicht?

 1. Misschien vindt je het volgende interessant.

  Zoals besproken met o.a. kamerleden:
  http://limpidus.org/2011/10/16/the-times-they-are-a-changing/

 2. Zeker. Dank je wel voor je input!

 3. Johan Thoris zegt:

  Wie zijn die mensen van de EU en het IMF ? Bij mijn weten is de crisis al begonnen in 1973 … De olie crisis (Autoloze zondagen enz…) Voorbeeld- Na de eerste oliecrisis van 1973 stegen de olieprijzen in 1979/1980 wederom sterk. De oorzaak van de oliecrisis van 1979 (ook wel de tweede oliecrisis genoemd) lag in de onrust in het Midden-Oosten waar de sjah van Perzië, Mohammed Reza Pahlavi, tijdens de Iraanse Revolutie moest vluchten om plaats te maken voor de Iraanse islamitische leider ayatollah Khomeini. Het nieuwe regime zette de olie-export weliswaar weer in gang, maar bood een lager volume op de markt aan waardoor de prijzen stegen.Deze jaren heb ik bewust meegemaakt …Zielig gewoon … De bevolking zo te manipuleren , deze denken echt dat het crisis is ! Ik spreek uit ervaring,zeker weten na 45 jaar gewerkt te hebben .

 4. Hallo Johan,
  Ja, dat waren inderdaad flinke schokken! Ik was toen nog jong, maar ik herinner me die autoloze zondagen nog wel. En daarna kregen we de crisis van de jaren ’80, vervolgens de internetzeepbel en sinds 2008 de financiële en de schuldencrisis. Allemaal vrij kort na elkaar. Ik hoop zo dat we nu eens een langere periode van voorspoed tegemoet gaan! Maar ja, wij mensen zijn helaas nogal hardleers en we vergeten snel. Dus of dat ervan komt… Duimen maar!

 5. Hey Johan,

  Het begon inderdaad allemaal al lang eerder. Ik ben met onderstaand artikel maar begonnen in de V.S. Het toont ook aan dat een omkeerpunt, maar alleen als we zélf aan die nieuwe economie werken.

  Gr.,
  Seth

 6. http://limpidus.org/2012/02/23/its-the-monetary-system-stupid/
  (linkje vergeten… voel vrij om hem er alsnog bij te zetten)

 7. Pingback: Economie krijgt lentekriebels « Renske Cramer communiceert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s