Unieke beelden van Lipchitz naar Nederland

Aan beeldhouwer Jacques Lipchitz is een bijzondere tentoonstelling gewijd in museum Beelden aan zeeVan de beeldhouwer Jacques Lipchitz is de voorbije decennia niet veel te zien geweest in ons land. Maar daar komt verandering in.

Van 30 januari t/m 3 juni toont museum Beelden aan Zee (Scheveningen) de collectie-Lipchitz uit het Israël Museum in Jeruzalem. Die omvat 75 bronzen objecten, waaronder vele tientallen studies voor monumentale werken (zie de foto’s onder dit artikel).

Het is de eerste keer dat deze bijzondere verzameling buiten Israël te zien is. Bovendien is werk van de beeldhouwer uit Nederlandse (museum)collecties te zien. Plus beelden van Nederlandse beeldhouwers die zijn  werkwijze en onderwerpkeuze overnamen.

Vertegenwoordiger van het kubisme

De in Litouwen geboren Lipchitz (1891-1973) geniet vooral bekendheid als vertegenwoordiger van het kubisme. Hij geldt als een van de belangrijkste beeldhouwers van de twintigste eeuw.

In 1909 ging hij naar Parijs, waar hij studeerde aan de École des Beaux-Arts en de Academie Julien. Al snel verkeerde hij in de kunstenaarskringen in Montmartre en Montparnasse. Hier maakte hij kennis met Pablo Picasso, Alexander Archipenko en Juan Gris.

Van abstract naar organisch werk

Beïnvloed door hun werk en dat van Umberto Boccioni en Raymond Duchamp-Villon exposeerde Lipchitz in 1913 zijn eerste kubistische beelden tijdens de Salon d’ Automne. In de jaren daarna ondergingen zijn sculpturen een steeds verdergaande abstrahering.

Na een ontmoeting met Le Corbusier sloot hij zich omstreeks 1920 aan bij de groep kunstenaars rondom het tijdschrift l’Esprit Nouveau. Vijf jaar later sloeg hij een nieuwe weg in en zou zijn werk steeds organischer worden.

Maker van monumentale kunst

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest hij Frankrijk ontvluchten. Met hulp van de journalist Varian Frey wist hij aan het Nazi-regime te ontsnappen en ging hij naar Amerika. Daar zou hij nadien blijven wonen en werken.

Vooral in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw kreeg hij vele opdrachten voor monumentale kunst in de openbare ruimte. Daar zaten heel indrukwekkende werken bij. Hij stierf in 1973 op Capri.

Overzicht van stilistische ontwikkeling

Twee jaar voor zijn dood werd schonk zijn broer de collectie van Lipchitz aan het Israël Museum. Dat gebeurde ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van de kunstenaar. De verzameling geeft een fraai overzicht van de stilistische ontwikkeling die Lipchitz als beeldhouwer doormaakte.

Hoogtepunten van deze expositie zijn onder meer

  • de voorstudies voor zijn beroemde Stilleven met gitaar uit 1914 en
  • het kunstwerk Bellerophon taming Pegasus

Dat laatste maakte hij tussen 1964 en 1973 voor de Columbia University in New York. Het wordt algemeen als een van zijn laatste meesterwerken beschouwd.

De Bader is een beeld uit de kubistische periode van Lipchitz

The Bather, 1917. Een bronzen beeld uit Lipchitz’ kubistische periode. (Foto: The Israel Museum, Jerusalem. Met dank aan de Jacques Lipchitz Foundation.)

Lipchitz  - Sketch for Prometheous, 1973

Lipchitz’ bronzen Sketch for Prometheous uit 1973. (Foto: The Israel Museum, Jerusalem. Met dank aan de Jacques Lipchitz Foundation.)

Jacques Lipchitz in zijn atelier begin jaren ’60

Lipchitz in het begin van de jaren ’60 van de vorige eeuw in zijn atelier. Deze foto van een onbekende fotograaf is afkomstig van de Ben Uri Gallery, Londen. (Met dank aan de Jacques Lipchitz Foundation.)

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s