Bedrijven blijven slordig met gegevens

Cybercrime is maar een van de vele gevaren die onze data bedreigenZo’n 85 % van alle computerdata van Nederlandse bedrijven kan beschadigd raken of verloren gaan. Bijvoorbeeld door diefstal, brand, andere calamiteiten of onzorgvuldig gebruik. Leren we het dan nooit?

Het verliezen van alle data kan voor een bedrijf desastreuze gevolgen hebben. Als het op grotere schaal gebeurt, lijdt de Nederlandse economie zelfs vele miljarden euro’s schade. Dat stelt IASO Backup Technology.

Het bedrijf pleit dan ook voor geregelde opslag van bedrijfsgegevens via online backup. Inmiddels maakt 15 procent van het Nederlandse bedrijfsleven (zo’n 100.000 bedrijven) daarvan gebruik, aldus IASO.

Bedrijven nog altijd slordig met gegevens

De technische mogelijkheden daarvoor bestaan al lang. Maar nog niet alle bedrijven laten hun bedrijfsgegevens via internet opslaan op een server elders. Kleinere ondernemingen maken soms helemaal geen backups. Grotere zetten hun data op een externe harde schijf of sjouwen dagelijks met computerbanden heen en weer.

Omdat computers en servers regelmatig gestolen worden, bestaat het gevaar dat bedrijfsgegevens verloren gaan. Banden raken soms beschadigd door vervoer of verkeerd gebruik. Gegevens worden soms te laat of helemaal niet gebackupt. Uit internationaal onderzoek blijkt dat 83 procent van de bedrijven dataverlies niet overleeft en failliet gaat.

Calamiteit vaak begin van einde

‘Ze zijn alles kwijt. Hun gegevens van klanten, hun voorraadbestanden, leveringsbonnen, facturen, offertes. Ze kunnen geen jaarcijfers leveren, personeel en leveranciers kunnen niet uitbetaald worden en banken trekken het krediet in. Daarom is dit voor veel bedrijven het begin van het einde. Op landelijke schaal bedraagt de schade vele miljarden’, stelt Chief Technology Officer Johan Jongsma van IASO.

Een veiliger opslag van data kan veel schade en faillissementen voorkomen. ‘Bovendien is een band of tape een kopie van je bedrijf. Je wilt toch niet dat die in verkeerde handen valt?’, zegt hij. ‘Bij een online backup is alles gecodeerd. Zelfs wij kunnen er niet bij’.

Automatiseerders waarschuwen al decennia

Hoe reëel het gevaar van dataverlies is bleek onlangs nog, toen in Suriname het Ministerie van Justitie afbrandde en alle gegevens verloren gingen in het vuur. Voor veel criminelen was de brand wellicht een vreugdevuur, maar voor de Surinaamse justitie was het een inktzwarte dag.

Al decennia waarschuwen automatiseerders tegen de gevaren van onzorgvuldig databeheer. Data beveiligen hoeft niet eens duur te zijn. Het hoeft evenmin veel tijd of discipline te vergen. En toch nemen ondernemingen en andere organisaties nog altijd onvoldoende of zelfs helemaal geen maatregelen. Onbegrijpelijk dat ze zulke risico’s durven nemen. En dat in een tijd waarin we zó afhankelijk zijn geworden van De Computer.

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

2 Responses to Bedrijven blijven slordig met gegevens

  1. Pingback: ‘ICT-beveiliging moet op maatschappelijke agenda’ « Renske Cramer communiceert

  2. Pingback: Bedrijven onderschatten gevolgen informatielekken « Renske Cramer communiceert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s