Pijnlijke polsaandoening beter aantoonbaar

Pijnlijke ligamentschade aan polsen is nu goed aan te tonenBeschadigingen aan de banden rond het polsgewricht zijn moeilijk vast te stellen. Daardoor krijgen veel mensen ernstige last van hun pols. Ze moeten veel verzuimen.

Maar dat gaat veranderen. Martijn van de Giessen, die onlangs promoveerde aan de TU Delft, vond een manier om zulk letsel makkelijker aan te tonen. Eenvoudig gezegd bracht hij de bewegingen van een gezonde pols in kaart. Een pols die anders beweegt, heeft letsel opgelopen. Zijn bewegingsmodel gaat over enige tijd de validatiefase in.

Blessure leidt tot jaar verzuim

Veel mensen hebben ernstige last van hun pols doordat de polsbotten ongezonde standen hebben aangenomen. Dit ongemak kan ontstaan door het inscheuren van de ligamenten (banden) door bijvoorbeeld een val. Deze zogenoemde carpale instabiliteit leidt niet alleen tot een zeer pijnlijke pols. Ze leidt in Nederland ook tot gemiddeld meer dan een jaar werkverzuim.

Probleem bij deze aandoening is dat de beschadigingen aan de banden niet meteen betrouwbaar zijn vast te stellen. Dit komt doordat de huidige medische beeldvormingstechnieken niet geschikt zijn voor het afbeelden van banden. Ze geven onvoldoende contrast (röntgendoorlichting of CT) of onvoldoende detail (zoals bij MRI).

Bewegingen vergelijken

Waaruit bestaat nu de oplossing van Van de Giessen? Schade aan de ligamenten beïnvloedt de bewegingspatronen van de botten rond de pols. Ongezonde afwijkingen in beweging en pose zijn vast te stellen door ze ‘simpelweg’ te vergelijken met de bewegingen en poses van gezonde polsen.

‘We plaatsen daarom de pols van patiënten in een houder en laten de pols gedurende een minuut een gestandaardiseerde beweging maken’, vertelt de onderzoeker. ‘Met lage doses röntgenstraling brengen we de beweging van de botten vanuit ruim tweehonderd richtingen in beeld. Verder construeerden we een model om de variaties in beweging tussen verschillende polsen te beschrijven. Daarmee is het gelukt om afwijkende bewegingspatronen te detecteren.’

Bewegingsmodel waardevol instrument

Het opzetten van een model dat gevoelig is voor kleine afwijkingen in beweging was nog niet zo eenvoudig. ‘Dat komt onder andere door verschillen in botvorm en botgrootte tussen individuen en door onnauwkeurigheden bij het positioneren van polsen voor een scan. Maar door de bewegingen van de botten op kleinere schaal te beschrijven en te kijken naar de spleten tussen de polsbotten, hebben we dit weten op te lossen’, aldus Van der Giessen.

Prototype al ontwikkeld

Het model kan ook schatten wat de botposes geweest zouden zijn in een gezonde pols. Dit laatste maakt het ontwikkelde bewegingsmodel tot een waardevol instrument voor zowel diagnose als voor chirurgische planning.

Van de Giessen heeft in samenwerking met het AMC in Amsterdam een werkend prototype gerealiseerd. De volgende stap is het valideren van het model bij grotere aantallen patiënten. Daarna kan de nieuwe techniek daadwerkelijk worden ingevoerd.

Ligamentschade aan polsen is nu veel makkelijker aan te tonen

Botten van een pols met ligamentschade (links) en twee uitvergrote en gedraaide botten uit dezelfde pols (rechts). Normale botspleten in groen, afwijkende botspleten in rood.

(Afbeelding: Martijn van de Giessen)

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s