Umdenken in energietechniek

Het is tijd om anders over energie te gaan denkenHet wordt hoog tijd dat we een nieuwe kijk op energie ontwikkelen. En vervolgens nieuwe energiesystemen ontwerpen.

Dat stelt duurzame-energieondernemer dr. Ad van Wijk morgen tijdens zijn intreerede als hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft. Niet de beschikbaarheid van energie is relevant, maar de vraag welke energiediensten we nodig hebben. Die moet je dan zo efficiënt mogelijk aanbieden.

Er is helemaal geen energietekort

‘Het debat over energie gaat vrijwel altijd over de beschikbaarheid ervan. Hoeveel fossiele energie is er nog? Hoeveel huishoudens kun je van elektriciteit voorzien met een windpark? Waar de discussie over zou moeten gaan, is welke energiediensten er nodig zijn. Een warm huis, een gekookt ei of een ton staal bijvoorbeeld. En hoe je deze diensten zo energie-efficiënt mogelijk aanbiedt’, zegt Van Wijk.

In feite is er geen energietekort. ‘We kunnen de energie-efficiëntie enorm verbeteren – we verspillen momenteel zo’n 98 % – maar belangrijker is dat duurzame energie onbeperkt beschikbaar is’. In zijn intreerede bepleit hij de ontwikkeling van nieuwe, efficiënte, geïntegreerde, flexibele en lokale, duurzame energiesystemen. En vooral een nieuwe kijk op het onderwerp energie.

Nieuwe energietechnologieën ontwikkelen

Aan de TU gaat de nieuwe hoogleraar wetenschappers, studenten en bedrijven bij elkaar brengen om vanuit dit nieuwe denken energiediensten, energiesystemen en energietechnologie te ontwikkelen. Dat gaat hij doen door de Green Campus te ontwikkelen.

‘Door middel van een aantal innovatieve projecten willen we op het terrein van de TU Delft een duurzame, levende en ondernemende campus ontwikkelen om te ontdekken, te leren en te inspireren’, licht hij toe.

De auto als elektriciteitscentrale

Een van deze projecten is een duurzame parkeergarage, die meteen fungeert als elektriciteitscentrale. In eerste instantie biedt de garage alleen oplaadpunten voor elektrische voertuigen.

Van Wijk verwacht dat auto’s op termijn ook worden voorzien van brandstofcellen. Als ze geparkeerd staan, kunnen die cellen onder meer biogas of waterstof omzetten in elektriciteit. De parkeergarage wordt zo een elektriciteitscentrale met een aardig vermogen.

Geld toe bij parkeren

‘Als je in de parkeergarage met brandstofcellen elektriciteit opwekt, hebben we met een garage van 500 auto’s een 40 MW-elektriciteitscentrale gebouwd’, aldus de hoogleraar. Bonus voor de auto-eigenaar: die krijgt betaald voor het parkeren.

Hij voorspelt dat de auto met brandstofcel het nieuwe, efficiënte en flexibele elektriciteitsproductiepark van de toekomst wordt. ‘In een jaar kopen we namelijk meer elektriciteitsproductievermogen via onze auto’s dan er aan opgesteld elektriciteitsproductievermogen in Nederland staat’. Het innoveren van de energie-industrie en de wet- en regelgeving is hierbij overigens nog een flinke uitdaging.

Multifunctionele energiemuur

Een ander Green Campus-project is de Energy Wall. Die moet komen te staan langs de Kruithuisweg, de verbindingsweg tussen de A13 en station Delft-Zuid. De muur zal

  • energie opwekken
  • voor verlichting van de weg zorgen
  • uitstoot van fijnstof reduceren
  • verkeerslawaai verminderen.

Verder is het de bedoeling dat er een ‘people mover’ over de muur gaat rijden.

Vijf miljoen kWh uit de muur

De bedoeling is dat de Wall zo’n 5 miljoen kWh gaat produceren. Die worden opgewekt met behulp van

  • ongeveer 1 MW aan zonnecellen, die 800.000 kWh leveren
  • ongeveeer 25 kleine windturbines van 2 kW, die samen goed zijn voor 75.000 kWh
  • twee grote windturbines van 2 x 1 MW met een gezamenlijk vermogen van 4 miljoen kWh.

Die laatste komen te staan bij de afslag Delft Zuid van A13 en bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.

 Wie doet er mee ?

Het project bevindt zich nog in de planfase, maar prof. Van Wijk hoopt het binnen drie jaar te realiseren. Het gaat om een investering van enkele tientallen miljoenen. De hoogleraar maakt momenteel plannen voor het werven van partners en financiers.

Kijk, dit is nu wat we in deze tijd nodig hebben! ‘Oude’ problemen met een creatieve, open mind tegemoet treden en van daaruit interessante, nieuwe benaderingen ontwikkelen. Ik hoop van harte dat Van Wijk zijn plannen kan verwezenlijken. Ze zullen op hun beurt een bron van nieuwe inzichten en interessante initiatieven vormen.

Renske CramerEnergy wall: een muur die onder andere energie opwekt

Een artists’ impression van de Energy Wall. Hij wekt energie op, vermindert fijnstof en geluid en herbergt een people mover (Illustratie: Florian Heinzelmann, TU Delft)

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s