Samenleeftest brengt risico’s breuk in kaart

Liefde maakt blind voor zakelijke gevolgen relatiebreukEen derde van alle stellen gaat uiteindelijk uit elkaar. Hebben de partners onderling niets geregeld? Dan kunnen er grote financiële problemen ontstaan.

Zo leven inmiddels 20.000 vrouwen met kinderen bij gebrek aan alimentatie-afspraken onder de armoedegrens. Vanaf vandaag kunnen samenwoners de problematiek inzichtelijk maken. En tijdig maatregelen nemen aan de hand van de online Samenleeftest.

Deze site is een initiatief van Netwerk Notarissen, het landelijk samenwerkingsverband van notariskantoren in Nederland. Op dit moment telt Nederland circa 836.000 ongehuwd samenwonende paren. En die hebben hun zaakjes lang niet allemaal op orde.

Breuk is taboe-onderwerp

Mr. dr. Leon Verstappen, hoogleraar privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen: ‘Als koppels gaan samenwonen, denken ze dat ze voor altijd samen blijven. Maar dat is natuurlijk niet de realiteit. Toch maakt de helft van de stellen geen afspraken over bijvoorbeeld financiën. Ze zitten op een roze wolk en willen niet nadenken over de gevolgen van een breuk. Het is een taboe-onderwerp’.

Bij samenwonen komt veel kijken

Met de gisteren gelanceerde Samenleeftest kunnen stellen de financiële risico’s en taboes tijdig in kaart brengen. Zo kunnen ze antwoorden formuleren op vragen als

  • van wie is het huis als de relatie is geëindigd?
  • wat gebeurt er met het bedrijf dat je samen hebt opgebouwd?
  • van wie zijn de spullen in het huis?

En afspraken maken over zaken als alimentatie, pensioen en belasting voor het geval de relatie op de klippen loopt. Bij samenwonen komt veel meer kijken dan je op het eerste gezicht zou denken…

Vooral vrouwen met kinderen in problemen

Prof. Verstappen deed samen met de VU Amsterdam onderzoek naar samenwonen. Volgens hem komen vooral ongehuwd samenwonende vrouwen met kinderen in de problemen als de relatie eindigt. ‘Tijdens de relatie zijn ze minder gaan werken om de zorgtaken op zich te nemen. Maar omdat ze geen afspraken hebben gemaakt, krijgen ze na de scheiding geen alimentatie van de partner om dat inkomensverlies te compenseren. Gemiddeld daalt de koopkracht van deze vrouwen na de scheiding met 14 %. En voor 20.000 vrouwen is die daling zo groot dat ze inmiddels onder de armoedegrens leven’.

Samen wonen is nog geen samenwonen

‘Zorgelijk’, vindt ook Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen. ‘De financiële en emotionele gevolgen van een breuk bij samenwonen kunnen groot zijn. Nog groter dan bij trouwen omdat er geen wettelijke voorzieningen zijn. Dat geldt niet alleen voor vrouwen met kinderen. Juridische gevechten over wie er in het huis mag blijven wonen zijn dan ook aan de orde van de dag. Net als juridische problemen bij overlijden van de partner. Juist daarom willen we met deze test en de bijbehorende tips mensen bewust maken van het feit dat samen wonen pas echt samenwonen wordt als je alles goed geregeld hebt’.

Doe de Samenleeftest

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s