Nederlanders maatschappelijk betrokken en toleranter

Jongeren zijn maatschappelijk betrokkener gewordenNederland is de afgelopen tien jaar traditioneler en behoudender geworden als het gaat om waarden op het gebied van gezin, tolerantie en solidariteit.

Nederlanders in de postmoderne maatschappij tonen zich zeer betrokken bij de samenleving. En ze lijken zich zorgen te maken over het verval van waarden en fatsoen. Maar het gros is ook toleranter geworden. Dat blijkt uit onderzoek van Loek Halman en Inge Sieben dat morgen in Tilburg University wordt gepresenteerd aan staatssecretaris Ben Knapen van Ontwikkelingssamenwerking.

Respect man!

Het werk van Halman en Sieben draagt de titel ‘Respect man. Tolerantie, solidariteit en andere moderne waarden.’ Het is gebaseerd op onderzoeksgegevens die zijn verzameld in het kader van een groot Europees onderzoek. Dat wordt sinds 1981 om de 9 jaar gehouden. De jongste gegevens worden in de vorm van de Atlas of European Values op dezelfde bijeenkomst gepubliceerd. (Daar kom ik morgen op terug.) ‘Respect man’ gaat in op de waarden en veranderingen daarin van de Nederlanders over het afgelopen decennium.

We worden conservatiever

Ons land komt in vergelijking met andere Europese landen naar voren als een van de meest welvarende, seculiere en postmoderne. Een natie waarin individuele vrijheid en ontwikkeling hoog in het vaandel staan.

Met die waardering zijn we niet uniek in Europa. Maar de resultaten van het onderzoek tonen wel aan dat we in vergelijking met andere postmoderne landen weer wat traditioneler, behoudender worden.

Betrokkenheid bij omgeving

We voelen ons betrokken bij onze directe omgeving. Maar we hebben minder met nationale en Europese problemen. Dat uit zich in onze solidariteit met hulpbehoevenden. Nederlanders blijken nog wel steun te willen bieden aan zieken en gepensioneerden, maar minder aan werkzoekenden. En nog minder aan immigranten. De Nederlandse gastvrijheid uit de jaren zestig is veranderd in een vorm van conditionele solidariteit. De hulpzoekende is alleen welkom als hij geen bedreiging vormt voor onze banen en als hij zich aanpast aan onze normen en waarden.

Tolerantie neemt toe

Ten aanzien van homoseksualiteit, abortus en euthanasie zijn we toleranter geworden. Maar een kleine groep blijft hiertegen fel gekant. In die groep vinden we

  • veel PVV-ers
  • laag opgeleiden
  • ouderen
  • protestanten
  • moslims

De onderzoekers denken dat deze groep nog zal groeien.

Individualisme te ver doorgeschoten

Opvallend is verder het behoud van traditionele opvoedwaarden als

  • goede manieren
  • gehoorzaamheid
  • respect
  • spaarzaamheid

Die worden beschouwd als conformerend aan de maatschappij.

Ze staan tegenover de meer individualistische van persoonlijke ontwikkeling, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid. Kennelijk vinden we dat het individualisme in de samenleving te ver is doorgeschoten.

Jongeren betrokkener bij maatschappij

Dat uit zich ook in de groeiende maatschappelijke betrokkenheid van jongeren, van wie juist werd gedacht dat ze zich niet meer verantwoordelijk voelen voor de samenleving. Zij zijn vaker donateur, doen meer vrijwilligerswerk en tonen zich vaker politiek actief dan voorheen.

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Nederlanders maatschappelijk betrokken en toleranter

  1. Pingback: Moreel verval Europa blijft uit « Renske Cramer communiceert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s