Bent u ook besmet met het ‘managementspeakvirus’ ?

Managementspeak staat effectieve communicatie in de wegManagers en andere beroepsbeoefenaren communiceren vaak omslachtig en ondoorzichtig. Dat komt doordat ze last hebben van ‘managementspeak’. Gevolg: de kloof tussen managers en professionals wordt steeds breder.

De ‘managementspeakers’ brengen de meest voor de hand liggende zaken op zo’n manier, dat de kern van hun boodschap verloren gaat. Taalexperts hebben die ‘managementcode’ nu gekraakt. Ze onthullen hoe het komt dat het managementspeakvirus vrij spel heeft in teams, op afdelingen en in organisaties. En wat de remedie is.

Managers besmetten elkaar

‘Het bijzondere van managementspeak is dat managers elkaar ermee besmetten,’ vertelt taalexpert Heidi Aalbrecht in het nieuwe boek De managementcode gekraakt. ‘Binnen de kortste keren praten ze elkaar na. Ook al begrijpt niemand, inclusief de spreker, waarover het gaat’.

In hun boek analyseren Aalbrecht en haar collega Pyter Wagenaar alles wat met de communicatie en de organisatie van de manager te maken heeft: taalgebruik, modellen, wetten, technieken en methodes. Ze tonen welke trucs managers gebruiken om te laten zien dat zij managers zijn. En ze leren niet-managers hoe zij daarmee om kunnen gaan.

Kloof tussen managers en professionals steeds breder

‘De groeiende kloof tussen managers en professionals in het bedrijfsleven wordt zeker voor een groot deel door managementspeak veroorzaakt’, stelt Wagenaar. Daarom is het essentieel dat zowel professionals als managers leren de managementcode te kraken, zodat ze beter kunnen samenwerken’.

De auteurs behandelen onder andere de symptomen waaraan het managementspeakvirus snel te herkennen is. Daarmee wordt het weer een stukje makkelijker om te ontcijferen wat besmette professionals nu écht bedoelen.

Effectief communiceren geen sinecure

Managers zijn overigens bepaald niet de enigen die vatbaar zijn voor het managementspeakvirus. Consultants, coaches, marketeers, politici en… communicatieadviseurs kunnen er ook wat van. Tja, effectief communiceren is moeilijker dan je op het eerste gezicht zou denken.

Heel wat bedrijven en andere organisaties lopen dan ook geld mis door een gebrekkige interne en/of externe communicatie. Ze worden pas wakker als je hen duidelijk kunt maken wat er aan communicatiemiddelen als hun brochures, nieuwsbrieven of website mankeert. Maar dan is er vaak al heel wat schade aangericht.

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

2 Responses to Bent u ook besmet met het ‘managementspeakvirus’ ?

  1. Ilse zegt:

    Leuk stukkie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s