Biowetenschappen behoeven steuntje in de rug

Biowetenschappen zijn heel belangrijk voor de economieNederland heeft een sterke positie in de biowetenschappen. Maar er zijn dringend maatregelen nodig om onderzoek, onderwijs en kennisvalorisatie te versterken.

Dat concludeert de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in haar pas verschenen verkenning Nieuwe Biologie. De sterke positie van de biowetenschappen is te danken aan een combinatie van internationaal toonaangevende wetenschap, goede opleidingen en internationaal gerichte innovatieve bedrijven. Ze leveren een forse bijdrage aan de economie.

Kennis van de levende materie sterk vergroot

Geen wetenschap is de afgelopen dertig jaar zo sterk veranderd als de biologie. Onze kennis van de levende materie, van de (moleculaire) bouwstenen van het leven tot de biosfeer, is drastisch vergroot.

De biologie werkt tegenwoordig nauw samen met aangrenzende disciplines, zoals de medische wetenschap, de technische wetenschappen, natuurkunde en scheikunde (vandaar de ‘nieuwe biologie’).

Pijler van de economische topsectoren

We hebben de biologie nodig op vele gebieden, van gezondheid, voedselzekerheid, ecosystemen en biodiversiteit tot de biobased economy. In zes van de negen topsectoren werkt de nieuwe biologie als belangrijke basis van onze kenniseconomie:

  • agrofood
  • tuinbouw & uitgangsmaterialen
  • life sciences
  • chemie
  • energie
  • water

De economische impact van het terrein wordt in het rapport geschat op minstens 30 miljard euro per jaar!

Opleidingen worden uitgehold

Daarom is het jammer dat die gunstige ontwikkelingen in de biologie stil dreigen te vallen. Zo zijn de investeringen in onderwijs en onderzoek van overheid en bedrijfsleven al tien jaar lang lager dan in de meeste andere westerse landen. Dat begint nu effect te krijgen.

In diezelfde periode verdubbelde het aantal studenten in de nieuwe biologie. Maar de vaste staf van de opleidingsinstituten is op zijn best gelijk gebleven. Opleidingen dreigen daarmee te worden uitgehold.

Veld moet sectorplan opstellen

De strategische verkenning ‘Nieuwe biologie – het kloppend hart van de life sciences’ is geschreven door een breed samengestelde commissie. Ze omvat leden uit wetenschap en bedrijfsleven en staat onder voorzitterschap van Akademielid Rudy Rabbinge.

Het rapport doet aanbevelingen op het gebied van onderwijs, onderzoek en innovatie en kennisvalorisatie. Het is de bedoeling dat partijen in het veld op korte termijn aan de slag gaan met de aanbevelingen en op basis van de KNAW-verkenning een uitgewerkt (sector) plan gaan opstellen.

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s