Eurozone gaat op de schop

Uiteenvallen eurozone lijkt onontkoombaarGiorgos Papandreou heeft gegokt en verloren. Maar ook zonder hem gaat het Griekse drama ‘gewoon’ verder. Evenals het aftellen tot het uiteenvallen van de eurozone.

De strategie van de EU blijft: tijd rekken en proberen de financiële pijn te verdelen. Belangrijke redenen om te proberen de zwakke broeders binnenboord te houden:

  • als een of meer landen failliet gaan, heeft dat grote gevolgen voor de Europese banken en het vertrouwen van de financiële markten in de eurozone;
  • als een of meer zorgenkinderen de euro verlaten, gaat de koers van onze munt op termijn stijgen. Dat drukt de export van de achterblijvende landen en dat kunnen we nu nét ‘even’ niet hebben.

EU-strategie kost ons straks nóg meer geld

Maar die strategie kost de EU ongelooflijk veel geld. Het noodfonds behoeft opnieuw aanvulling. Dat zullen we zelf moeten financieren, want andere landen hebben weinig zin om ons te helpen. En deskundigen stellen dat we nog eens 35 % van de Griekse schulden moeten afstempelen. Anders redt het land het sowieso niet. Tja. Willen we dat ? Kunnen we het ons eigenlijk nog wel permitteren ? Zelfs al levert de EU ons (nog) geld op ?

Zelfs met aanvullend steunbeleid is het nog maar zeer de vraag of Griekenland er te zijner tijd weer bovenop komt. De Grieken lijken binnen de eurozone te willen blijven, al was het maar omdat ze de Europese steun hard nodig hebben. Maar de onontkoombare bezuinigingen vergen grote offers van het land. Ze laten diepe sporen na.

Grieken zijn klaar met bezuinigen

De werkloosheid is omhoog geschoten, de economie krimpt in een hoog tempo en de sociale onrust neemt snel toe. Somberaars vrezen zelfs voor het voortbestaan van de democratie. Is nog meer bezuinigen dan wel een optie voor de geplaagde Grieken ? Ik denk het niet. Daarvoor is hun situatie te uitzichtloos geworden.

Ik vermoed dat Griekenland over niet al te lange tijd uit de euro zal stappen. Veel Grieken verwachten dat kennelijk ook, want er is een flinke kapitaalvlucht op gang gekomen. Maar als de ECB de Grieken een financieel handje helpt bij het uitstappen, kan dat leiden tot een begin van economisch herstel. Zo kan de export stijgen dankzij een lage koers van de nieuwe drachme.

‘Rijke’ landen kunnen wonden gaan likken

Als Griekenland de eurozone eenmaal heeft verlaten, bestaat de kans dat Italië zijn voorbeeld volgt. Net als Griekenland zal het land veel moeite krijgen met het realiseren van de broodnodige bezuinigingen. Ook al is de Italiaanse economie van huis uit veel sterker dan de Griekse. Spanje, Portugal en Ierland zijn de volgende kandidaten, al schijnen de laatste twee weer wat op te krabbelen.

Sinds de eurotop van oktober 2010 is er al met al niet zo veel veranderd. Nog steeds is de vraag niet óf de eurozone uiteen zal vallen, maar wanneer. Het zal de economieën van de zorgenkinderen goed doen. Maar de (eventueel) overblijvende eurolanden kunnen hun wonden gaan likken. ECB-president Draghi zal het rentewapen de komende jaren nog vaak moeten hanteren…

Lees ook: Uitstel van euro-executie ?

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Eurozone gaat op de schop

  1. Pingback: Uitstel van euro-executie ? « Renske Cramer communiceert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s