‘Specialisatie ziekenhuizen levert € 4 miljard op’

Bezuinigen in de zorg ? Specialiseren !De kwaliteit van de Nederlandse ziekenhuiszorg gaat met sprongen vooruit als medisch specialisten zich concentreren op specifieke behandelingen. En het levert nog veel geld op ook.

Dat stelde zorgondernemer dr. Loek Winter gistermiddag tijdens zijn oratie bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar Healthcare Entrepreneurship aan de Nyenrode Business Universiteit. ‘Wanneer ziekenhuizen zich beperken tot specifieke kernspecialismen en het aantal daar behandelde patiënten toeneemt, dan stijgt de kwaliteit en dalen de kosten’, zei hij. Hij voorziet een potentiële kostenbesparing van vier miljard euro.

Nauwe band tussen non profit en for profit

Winter is een groot voorstander van de medical mall, de medische supermarkt. Hierin wordt de klassieke ziekenhuiszorg, zoals verloskunde en spoedeisende hulp, gecombineerd met de zorg in kleine gespecialiseerde ‘focusklinieken’.

Dat zijn klinieken die heel goed zijn in één type behandeling. Bijvoorbeeld oogheelkunde of dermatologie. Daardoor ontstaat er een nauwe band tussen het traditionele non-profitziekenhuis en de for profitzorginitiatieven die in zelfstandige behandelcentra worden ontwikkeld.

Privaat kapitaal voorwaarde voor marktdynamiek

In de medical mall wordt de patiënt steevast snel, vakkundig en goedkoper geholpen. Net als in warenhuizen kan het ook leuk zijn in de medische supermarkt, waar je op gezondheidsgebied van alles kunt krijgen. De genoemde kostenbesparing die in deze constructie ontstaat, baseert Winter onder meer op berekeningen van het CBS.

In tijden van economische krimp breekt hij verder een lans voor structurele investeringen in de zorg. Meer marktdynamiek komt uitsluitend tot stand als ondernemers en aandeelhouders met privaat kapitaal aan de slag kunnen in deze snel groeiende economische bedrijfstak, is zijn stellige overtuiging.

Verantwoord ondernemen op de zorgagenda

De leerstoel Healthcare Entrepreneurship is ingesteld door VEROZ, het platform voor ondernemers in de zorg. VEROZ beoogt verantwoord ondernemen in de zorg op de agenda te zetten. Het platform participeert in de politieke en maatschappelijke discussie via contacten in de medische wereld, maatschappelijke organisaties en in politiek en ambtelijk Den Haag.

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s