Goed personeel steeds moeilijker te vinden

Zoektocht naar personeel wordt steeds moeizamerNog even en we zitten in de volgende recessie. Maar intussen wordt het steeds moeilijker om aan goede medewerkers te komen.

Voor het eerst sinds de economische terugslag ondervinden human resources (HR)-professionals meer problemen bij de werving & selectie van nieuwe mensen. De komende tijd zal dat niet veranderen, verwachten ze zelf. Crisis of geen crisis.

Dat blijkt uit HR Trends 2011-2012, een onderzoek van salaris- en HR-dienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij. Het onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd onder 972 Nederlandse HR-professionals.

Juiste mensen steeds moeilijker te vinden

In 2008 gaf nog 74 % van de ondervraagden aan moeite te hebben met het werven van nieuwe medewerkers. Dit aantal daalde tot ruim een kwart (26 %) in 2010. Nu gaat het cijfer weer omhoog. Uit het onderzoek blijkt dat in 2011 ruim een op de drie ondervraagden (35 %) kampt met het vinden van de juiste mensen voor de organisatie.

Voor komend jaar verwacht zelfs 43 % van de HR-professionals problemen, recessie of niet. Léon Vergnes, algemeen directeur van ADP Nederland: ‘Er is duidelijk sprake van een omslag. Bovendien lijkt het aantal weer langzaam het niveau van 2008 te bereiken. Ondanks de berichten over oplopende werkloosheid en een dalend aantal vacatures als gevolg van de economische terugslag.’

Vasthouden goede mensen lastiger

Behalve de instroom van nieuwe medewerkers wordt ook het behoud van werknemers een grotere uitdaging voor organisaties. Ruim een kwart (28 %) heeft op dit moment moeite om bestaande werknemers binnen de organisatie te houden. Dat is drie keer zoveel als in 2010 (9 %).

Ondanks deze verslechtering schat de HR-professional niet in dat de trend zich doorzet. Twee op de 10 respondenten geeft aan de aankomende 12 maanden problemen te verwachten bij het behouden van werknemers. Dat ligt op nagenoeg hetzelfde niveau als in 2010 (21 %). Dit was toen echter wel een te optimistische inschatting van de werkelijkheid.

Mensen spelen op zeker

Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot: ‘Door een tekort aan gekwalificeerd personeel gold lange tijd: als je werk niet bevalt, dan zoek je een andere baan. Maar in economische mindere tijden lijkt het voor werknemers verstandiger om op zeker te spelen. Ze blijven liever zitten waar ze zitten en zoeken daardoor minder actief naar een nieuwe baan. Dat heeft wel een verlammend effect op de arbeidsmarkt.’

Technische functies moeilijkst vervulbaar

In het onderzoek is de HR-professional ook gevraagd in welke functiegroepen vacatures moeilijk vervulbaar zijn. Net zoals in 2010 zijn met name de technische functies lastiger in te vullen. Techniek & Onderhoud voert dit jaar de lijst aan (29 %), op de voet gevolgd door ICT, waar de problemen steeds heftiger worden. Het aantal HR-professionals dat problemen verwacht bij de invulling van ICT-functies is sinds 2009 ruim verdubbeld van 11 % naar 28 %.

Andere moeilijke sectoren zijn

  • productie en operations (24 %, was in 2010 14 %))
  • verkoop (24 %, was 17 %))
  • financiële functies (17 %, was 18 %)
  • bestuur en directie (15 %, was 12 %)
  • inkoop en logistiek (13 %, was 8 %))
  • onderzoek en kwaliteit (12 %, was 11 %)
  • marketing en communicatie (11 %, was 8 %)

Bij de human resources zelf valt het nog mee: 7 % (in 2010: 6 %).

Verschillen tussen branches

‘Hoewel organisaties bij bijna alle functiegroepen meer problemen ondervinden dan afgelopen jaren, kenmerkt de krapte op de arbeidsmarkt zich door de mismatch tussen vraag en aanbod’, vertelt Van der Spek. ‘Het valt bijvoorbeeld op dat organisaties meer problemen hebben met de invulling van bètagerelateerde functies dan met het vinden van bijvoorbeeld geschikte HR-professionals en juristen’.

De moeilijkheden bij het werven van bepaalde functiegroepen doen zich overigens niet in alle branches voor. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat HR-professionals in de commerciële gezondheidszorg meer problemen ondervinden bij het vervullen van marketing- en communicatiefuncties dan hun collega’s binnen de reguliere gezondheidszorg (33 % versus 3 %).

Non-profitorganisaties scoren beter

Ook tussen profit- en non-profitorganisaties zijn er significante verschillen. Zo ervaren profitorganisaties meer problemen bij het vinden van personeel in de sector Techniek & Onderhoud dan non-profitorganisaties (34 % tegenover 13 %).

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s