Snel aan de slag met mondiaal watermanagement

We moeten snel aan de slag om de beschikbaarheid van zoet water veilig te stellenAls we in 2050 voldoende zoet water willen hebben, zullen we er toch anders mee moeten omgaan. Dat kan tevens leiden tot flinke kostenbesparingen.

Dat stelt dr.ir. Petra Hellegers vandaag bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar Economie van water en klimaatverandering aan Wageningen University.

De voedselzekerheid in de wereld is afhankelijk van zoet water. Er zijn veel ontwikkelingen die

  • zorgen dat de vraag naar water explosief stijgt of
  • verhinderen dat er voldoende water is waar en wanneer dat nodig is.

Alomvattend beleid en goed beheer en bestuur, gebaseerd op economische analyse zijn dan ook essentieel voor een beter watermanagement.

Alternatieven waterwinning beperkt

Onze planeet is voor tweederde bedekt met water. Niettemin is slechts 2,5 % van de watervoorraad zoet. En daarvan is slechts 1 % toegankelijk voor de mens. Maar in 2050 dienen ruim negen miljard mensen te worden voorzien van goed drinkwater en voedsel…

Dit terwijl de alternatieven om zoet water te winnen beperkt zijn. Het gebruik van ontzilt water voor de productie van basisvoedsel is nu niet haalbaar. In de toekomst is dit afhankelijk van gewasprijzen, energieprijzen en technologische innovatie.

Voedselproductie naar gebieden met zoet water

Tot die tijd zal de voedselproductie zich verplaatsen naar gebieden waar zoet water ter beschikking staat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een land als Saoedi-Arabië in 2008 miljarden dollars investeerde in de landbouw van Afrikaanse staten als Zuid-Soedan. Tegelijkertijd verminderde Saoedi-Arabië de eigen tarweproductie met 12%. Dit alles om kostbaar water in eigen land te besparen.

Water kostbaarste goed

De prijs van water is nu maar een fractie van de waarde van water. Water mag je gerust het kostbaarste goed van alle basis- en grondstoffen ter wereld noemen, betoogt prof. Hellegers. Maar water is geen gewoon economisch goed.

Economische instrumenten zoals water beprijzen en watermarkten zijn daarom niet altijd dé oplossing. Het gaat om het maken van weloverwogen keuzes voor de samenleving als geheel. De vraag naar water zal in de toekomst verder stijgen. De bevolkingsgroei in combinatie met verstedelijking (in 2050 woont 70 % van de wereldbevolking in de stad) gaat gepaard met een veranderende leefstijl. En met een eetpatroon (vlees) dat meer water vereist.

Onzekerheden rond watersituatie nemen toe

Bovendien voltrekken zich processen als globalisering en liberalisering van de wereldmarkt. Die zorgen ervoor dat landen voor hun voedselvoorziening afhankelijker zijn van elkaar. Daardoor zou het landbouw- en handelsbeleid nog wel eens van grotere invloed kunnen zijn op de vraag naar water dan het beleid rond water.

Ook klimaatverandering zorgt voor onzekerheid over de vraag naar water en zijn beschikbaarheid. Als laatste factor noemt de hoogleraar de stijgende energieprijzen. Die hebben niet alleen invloed op de kosten van transport en zuivering van water. Ze beïnvloeden ook de vraag naar water voor alternatieve energiebronnen als bio-energiegewassen en waterkracht.

Brede, geïntegreerde aanpak

Al deze factoren vragen om een brede, geïntegreerde aanpak. Dat is meer dan het omgaan met waternoden, watersnoden en watervervuiling als managementprobleem. De vraag moet centraal staan hoe een samenleving als geheel een beter watermanagement hanteert.

Prof. Hellegers is er van overtuigd dat

  • goed beheer en bestuur en
  • een integraal waterbeleid gebaseerd op economische analyse

verbetering kan brengen, wat aanzienlijke kostenbesparingen kan opleveren.

Dat denk ik ook. Maar dan moeten we op mondiale schaal wel snel meters gaan maken. En of dat lukt in het huidige tijdsgewricht ? Ik heb er een hard hoofd in.

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s