Kredietsituatie bedrijven verslechtert snel

Bedrijven kunnen iets makkelijker krediet krijgenDe banken waren begin dit jaar wat toeschietelijker voor het bedrijfsleven. Toen was het voor ondernemingen makkelijker om leningen te krijgen dan eind 2010. Maar dat verandert snel.

De soepeler houding van de banken blijkt uit de Financieringsmonitor 2011 van het EIM. In februari van dit jaar hebben ruim 1.400 grote, middelgrote en kleine bedrijven deelgenomen aan dit onderzoek naar de verkrijgbaarheid van bedrijfsfinanciering. Het aantal volledig toegekende leningen is gelijk gebleven, maar het aantal gedeeltelijke toekenningen is gestegen van 5 naar 21 %.

Werkkapitaal, investeringen en huisvesting

In 2010 heeft 22 % van de Nederlandse bedrijven geprobeerd aanvullende financiering te krijgen. Bij het grootbedrijf was dit een op de drie bedrijven. Verder waren het vooral jonge (kleine) ondernemingen die een financieringsbehoefte hadden.

Er was vooral behoefte aan geld voor werkkapitaal (47 %), investeringen (22 %) en bedrijfshuisvesting (15 %). Middelgrote en kleine bedrijven zochten ook middelen voor herfinanciering van bestaande leningen (respectievelijk 20 % en 15 %).

Starters krijgen vaak nul op rekest

Er waren grote verschillen in de honoreringspercentages van de kredietaanvragen. Van het kleinbedrijf kreeg 57 % de financiering rond. Van de middelgrote ondernemingen gold dit voor 70 % en bij de grote bedrijven voor 86 %.

In het kleinbedrijf kreeg 21% een afwijzing. De reden was doorgaans een te hoog geacht risico. Vooral starters kregen deze reden vaak te horen. Zeer solvabele bedrijven waren niet succesvoller bij het aanvragen van krediet dan minder welvarende ondernemingen.

Dalend eigen vermogen funest

Er is wel een relatie gevonden met een dalend eigen vermogen. Van bedrijven met een dalend eigen vermogen was 59 % succesvol en bij de overige ondernemingen was dat 70 %. Als het vermogen daalt door een negatief resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening, wordt het verschil nog sterker.

Bij één op de drie bedrijven is het eigen vermogen in 2010 afgenomen. Bij middelgrote ondernemingen was dit een op de vijf. Verreweg de meeste bedrijven gaven aan dat dit komt door een negatief resultaat uit gewone bedrijfsvoering.

Zware tijden voor mkb

Inmiddels is de markt voor bedrijfsobligaties zo goed als stilgevallen. Zeker minder kredietwaardige ondernemingen krijgen op de kapitaalmarkt geen poot meer aan de grond. Banken zijn bang dat ze eenmaal ingekochte obligaties niet meer kwijt kunnen. Dit in verband met de problemen rond Griekenland.

Kleinere en minder solvabele ondernemingen zijn nu aangewezen op duurder kort krediet, maar de verwachting is dat de banken daarmee wederom een stuk terughoudender worden. Dan rest weinig anders dan zelffinanciering (uit winst en afschrijvingen) en leverancierskrediet. Daardoor zullen heel wat mkb-bedrijven het (extra) moeilijk krijgen. En dat komt het toch al moeizame economisch herstel bepaald niet ten goede.

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s