Genetische afwijking mogelijk oorzaak astma

Genetisch onderzoek nieuwe stap op weg naar het bedwingen van astmaWe weten nog steeds niet precies waardoor astma wordt veroorzaakt. Genetisch onderzoek opende de weg naar antwoorden en… doeltreffender medicatie.

Zo zijn er aanwijzingen dat medicijnen tegen reumatoïde artritis ook helpen tegen astma. Dat blijkt uit een internationale studie naar twee genetische varianten die van invloed zijn op de ziekte. In Nederland werkten er onderzoekers van het Nederlands Tweelingen Register (NTR) van de Vrije Universiteit Amsterdam aan mee.

DNA astmapatiënten verschilt

De wetenschappers vergeleken het DNA van duizenden astmapatiënten met dat van mensen die niet aan deze aandoening lijden. Zij vonden twee gebieden in het DNA die verschilden. Voor de deskundigen onder u: ze liggen op het gen IL6R (op chromosoom 1) en bij het gen GARP (op chromosoom 11).

Astmapatiënten produceren meer eiwit

Eén van deze twee genen, IL6R (interleukine 6-receptor), is buitengewoon interessant. Het speelt namelijk een rol in het immuunsysteem en bij ontstekingen. Het gen is in verband gebracht met diverse aandoeningen.

Een daarvan is reumatoïde artritis, een auto-immuunziekte die voor ernstige gewrichtsontstekingen zorgt. De wetenschappers ontdekten dat astmapatiënten meer van dit eiwit produceren dan mensen zonder astma.

Nieuwe astmamedicijnen op komst

Dat leidt bij astmapatiënten mogelijk tot luchtweginfecties. Deze uitkomst suggereert dat medicijnen tegen reumatoïde artritis die de interleukine 6-receptor blokkeren, ook kunnen werken tegen astma.

Volgens VU-hoogleraren Eco de Geus en Dorret Boomsma van het NTR biedt deze studie belangrijke nieuwe inzichten in de biologische oorzaken van astma, die nog grotendeels onbekend zijn. De Geus: ‘Deze ontdekking kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor de behandeling van astma.’

Gen sleutel tot bedwingen astma ?

Dat zou heerlijk zijn. Ik weet uit bittere ervaring wat een nare aandoening astma is. De voorbije decennia heeft de wetenschap gelukkig veel vooruitgang geboekt op het gebied van behandelmethoden. Hopelijk leidt het gen naar een therapie die de ziekte echt kan bedwingen.

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s