Alzheimer in 2050: ruim 2 % van de bevolking

'Dwarrelende herinneringen' geeft een inkijkje in het leven van Alzheimerpatiënten en hun omgevingDoor de vergrijzing rukt de ziekte van Alzheimer snel op. Een nieuw boek laat zien wat patiënten en hun omgeving doormaken als gevolg van deze slopende aandoening.

Morgen is het Wereld Alzheimer Dag. Ter gelegenheid daarvan publiceert de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek (ISAO) de verhalenbundel ‘Dwarrelende herinneringen’. Een boek met ruim 80 verhalen, gedichten, foto’s en tekeningen rondom de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Met de bundel hoopt de stichting meer aandacht te vragen voor de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.

Verhalensite voorziet in behoefte

Deze zomer lanceerde de ISAO de website http://www.wereldalzheimerdag.nl. Op die site nodigde ze bezoekers uit hun verhalen rondom Alzheimer te delen. In circa een maand tijd ontving de stichting 82 inzendingen, waaronder verhalen, gedichten, tekeningen en foto’s. Sommige inzendingen zijn afkomstig van mensen die zelf aan de ziekte lijden.

De verhalen maken soms pijnlijk duidelijk hoezeer de ziekte van Alzheimer ingrijpt in het leven van de patiënten en hun omgeving. Het aantal ontvangen inzendingen bevestigt de behoefte aan het delen van gevoelens en ervaringen rondom deze ziekte.

145.000 patiënten in Nederland

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Momenteel lijden naar schatting 145.000 Nederlanders aan deze ziekte. Zij vormen de meerderheid van de 180.000 mensen die lijden aan een vorm van dementie.

Alzheimer is een ongeneeslijke hersenaandoening, waarbij cellen in sommige delen van de hersenen ophouden te functioneren en afsterven. Dat proces is onomkeerbaar. De oorzaken van de ziekte zijn nog onbekend. Ook zijn er nog geen behandelmethoden voorhanden.

Leeftijd grootste risicofactor

Alzheimer komt vooral voor bij ouderen. Door de toenemende vergrijzing neemt ook het aantal patiënten toe. Rond 2050 zal het aantal dementerenden waarschijnlijk zijn gestegen toegenomen tot circa 410.000. Tegen die tijd zal het aantal Alzheimerpatiënten in Nederland de 300.000 zijn gepasseerd. Dat is één op 57 Nederlanders, oftewel iets meer dan 2 % van de bevolking.

Symptomen lijken onschuldig

Herkenbare symptomen van Alzheimer zijn

  • vergeetachtigheid,
  • veranderingen in de persoonlijkheid,
  • desoriëntatie en
  • verlies van spraak.

Alzheimer begint vaak ‘onschuldig’ met een lichte vorm van geheugenverlies en een afnemend reactievermogen. De symptomen lijken in eerste instantie op ‘gewone’ ouderdomsverschijnselen. Het geheugenverlies is echter veel heviger en progressiever van aard.

Levensverwachting: gemiddeld 7 jaar

De duur van de ziekte is gemiddeld zeven jaar. Maar het tempo waarin Alzheimer zich ontwikkelt, verschilt per patiënt. In opeenvolgende stadia is telkens een kenmerkende verslechtering van de geestelijke en lichamelijke conditie van de patiënt waar te nemen.

Dwarrelende herinneringen. Persoonlijke verhalen over de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. ISBN: 978-90-804982-0-4
 
Lees ook:
Onze hersenen knokken hard tegen dementie
 

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Alzheimer in 2050: ruim 2 % van de bevolking

  1. Pingback: Onze hersenen knokken hard tegen dementie « Renske Cramer communiceert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s