Aandelen onverslaanbaar als investering

Postzegels renderen minder dan aandelenInvesteringen in kunst en postzegels lonen. Ook na aftrek van inflatie. Maar ze leveren toch altijd nog minder op dan aandelen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Christophe Spaenjers naar rendementen op de aankoop van verzamelobjecten, vooral van kunst en postzegels. Opvallend is dat meesterwerken, olieverfschilderijen en naoorlogse kunst de laatste 50 jaar meer in waarde zijn gestegen dan de rest van de markt.

Kunst vooral interessant op lange termijn

Hoge prijzen voor kunst, postzegels, muziekinstrumenten en andere ‘passie-investeringen’ zijn van alle tijden. Spaenjers concludeert onder meer dat de rendementen op die investeringen in het algemeen positief uitvallen. Maar ze renderen lager dan aandelen.

Hij laat dat zien aan de hand van unieke cijfers uit de periode 1900-2009. Het gemiddelde jaarlijkse rendement (na aftrek van inflatie) van postzegels, kunstwerken en violen varieert van 2,5 % tot 2,9 %. Maar aandelen brachten in die periode maar liefst 5,3 % op. Door

  • hoge transactiekosten,
  • grote risico’s en
  • hoge aankoopprijzen

is kunst vooral interessant als belegging voor de zeer vermogende investeerders met een lange termijnhorizon.

Economie beïnvloedt rendementen

De prijs van verzamelgoederen fluctueert onder invloed van verschillende macro-economische variabelen. Zo zal de prijs van postzegels omhoog gaan in tijden van grote onzekerheid over de toekomstige inflatie. Maar dat is niet het geval voor kunst. Postzegels zijn natuurlijk – net als diamanten – gemakkelijker op te bergen en te transporteren dan schilderijen.

Omgekeerd stuwt een groeiende inkomensongelijkheid de prijs van topkunst omhoog. Maar dat geldt niet per definitie voor de prijzen van postzegels of minder bekende kunst. Evoluties in aandelenmarkten lijken dan weer een impact te hebben op bijna alle soorten ‘passie-investeringen’.

Spaenjers promoveert maandag op zijn onderzoek aan de Universiteit van Tilburg.

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s