‘Energiebeleid vergt pijnlijke en vergaande ingrepen’

Energie in 2030: antwoorden op energiezorgen van morgen Onze energiebehoefte stijgt de komende decennia explosief. Hoe komen we aan voldoende energie, die zowel schoon als betaalbaar is ?

Dat wordt lastig. Onze energievoorziening wordt duurder, vuiler en belastender voor onze leefomgeving.We ontkomen dus niet aan pijnlijke ingrepen in het energiebeleid. Dat blijkt uit het boek ‘Energie in 2030 – maatschappelijke keuzes van nu’ van het Rathenau Instituut, dat vandaag verschijnt.

Het bevat 16 essays over de ontwikkelingen rond energiebesparing, hernieuwbare energie, fossiele brandstoffen en kernenergie. De auteurs zijn afkomstig van onder meer het Clingendael International Energy Programme (CIEP), Ecofys, het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Rathenau Instituut.

Kiezen tussen kwaden: alle energie controversieel

Alle energiebronnen komen in het boek aan bod. Ze blijken stuk voor stuk maatschappelijk controversieel te zijn. Kernenergie ligt gevoelig. Hetzelfde geldt voor kolencentrales, CO2-opslag onder de grond, biobrandstoffen en talloze concrete windenergieprojecten op land.

Technologische oplossingen voor het energievraagstuk leiden steevast tot maatschappelijke discussie. De trend daarbij is: een ‘vlucht vooruit’ naar andere en nieuwere technologische oplossingen. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij de tweede generatie biobrandstoffen, die de niet-duurzame misstanden rond de eerste generatie moest doen vergeten.

Nieuwe energiebronnen: lastige voorwaarden

Nederland moet immers voldoen aan Europese doelstellingen voor energiebesparing, hernieuwbare energie en CO2-reductie. Tegelijk moet ons land zich voorbereiden op het wegvallen van conventionele aardgaswinning.

Vervangende energiebronnen zijn nodig om in de energiebehoefte te blijven voorzien en aan energie te blijven verdienen. In de praktijk leiden de plannen van initiatiefnemers vaak tot zorgen bij gemeentes, omwonenden, milieuorganisaties en andere belanghebbenden.

Draagvlak via transparantie energiemarkt

Voldoende schone, goedkope energie zonder grote nadelen ? Dat zit er de komende decennia niet in. De overheid moet de boodschap durven uitdragen dat pijnlijke en vergaande ingrepen in het energiebeleid nodig zijn.

Om daar maatschappelijk draagvlak voor te krijgen, is beleid nodig dat de energiemarkt transparanter maakt. Denk aan duurzaamheidscertificering voor alle energiebronnen. Of een huishoudboekje voor onze energievoorziening in 2030, dat laat zien wat Nederland aan energie uitgeeft en wat we eraan verdienen.

‘Energie in 2030 – maatschappelijke keuzes van nu’. Auteurs: Jurgen Ganzevles en Rinie van Est (red.). Uitgeverij Aeneas. ISBN: 978-94-6104-018-3

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

2 Responses to ‘Energiebeleid vergt pijnlijke en vergaande ingrepen’

  1. ed mather zegt:

    Onze energiebehoefte stijgt de komende decennia explosief omdat de wil tot drastische energiebesparing bij politici, bedrijfsleven en bevolking volledig ontbreekt. Ik zou moeiteloos tientallen voorbeelden kunnen noemen van de onverantwoorde manier waarop er in dit land met energie wordt gesmeten, alsof er geen klimaatcrisis bestaat. Waarom blijven op zomerse dagen in de zonovergoten coupés van onze treinen de lichten gewoon branden? Waarom hebben dvd-spelers, televisies en andere consumentenelektronica tegenwoordig geen aan/uit knop meer, zodat ze voortdurend hetzij aan of stand-by staan? En valt er iets decadenters te bedenken dan het verwarmen van de buitenlucht middels terrasverwarmers? Welnu, de stad Utrecht, waar ik woon, is ervan vergeven. En zo zou ik nog wel even kunnen doorgaan. Je hoeft maar even om je heen te kijken om talloze voorbeelden van nodeloze energieverspilling zelf te ontdekken. En is er iemand die zich daaraan stoort? Welnee! Liever nemen we een klimaatverandering die nu al 300.000 mensenlevens per jaar kost (volgens een rapport van het Global Humanitarian Forum in Genève) op de koop toe, dan dat we ook maar een jota aan de wijze waarop we dagelijks gedachteloos energie verspillen zouden willen veranderen. En dan…. ja dan stijgt onze energiebehoefte de komende decennia explosief. Met alle gevolgen van dien.

  2. Hallo Ed,
    Dank je wel voor je reactie. Ja, we gaan inderdaad erg losjes om met energie. Misschien komt dat doordat energie (m.n. elektriciteit) nog altijd betrekkelijk goedkoop is. Dan ontbreekt de noodzaak om er wat voorzichtiger mee om te gaan. Als de auteurs van deze bundel gelijk krijgen, zal die situatie de komende decennia drastisch veranderen. Met alle economische en andere gevolgen vandien. De toekomst van de wereld ziet er niet erg rooskleurig uit…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s