Nederlander achter kabinetsbeleid kunst

Nederlanders steunen kabinetsbeleid inzake kunstenKunstenaars en kunstinstellingen moeten zich meer op het publiek en de markt richten, vindt het kabinet. En zes op de tien Nederlanders zijn het daarmee eens.

Er zijn ook meer voor- dan tegenstanders van de huidige bezuinigingen ter grootte van € 200 miljoen euro op de kunsten. Veertig procent is het er mee eens, 30 % is tegen en nog eens 30 % heeft er geen mening over. Dat blijkt uit een enquête van NRC Handelsblad.

We willen best meer betalen

Nederlanders zijn bereid om zelf ‘de cultuur’ te steunen. Een derde van de ondervraagden wil best meer betalen voor kaartjes voor musea of theater. En de helft van de ondervraagden is bereid om als mecenas op te treden. Bij schenkingen gaat het dan om bedragen tot 50 euro (een derde van de ondervraagden) of tot 100 euro (10 %). Slechts één % wil meer dan 500 euro schenken.

‘Overheid moet mecenaat stimuleren’

De meeste mensen (bijna 60 %) vinden wel dat de overheid het schenken door burgers aan kunstenaars en cultuurinstellingen meer moet stimuleren. Dat zou moeten gebeuren met belastingmaatregelen, zoals aftrekposten.

NRC Handelsblad bezuinigt zelf overigens niet op kunst. De krant breidt het aantal pagina’s voor cultuur juist uit. Zo komt er met ingang van woensdag een filmbijlage. Een welkome verrassing in deze tijd van bezuinigingswoede en kaalslag!

Renske Cramer

Lees ook:

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Nederlander achter kabinetsbeleid kunst

  1. Pingback: Marketingbeleid podiumkunsten rammelt « Renske Cramer communiceert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s