Nederlandse managers gaan voor innovatie en groei

Cloudcomputing rukt op in Nederlandse bedrijfslevenCrisis, kostenbesparing ? Ruim de helft (52 %) van de Nederlandse managers heeft in 2011 en 2012 wel wat anders aan het hoofd: innovatie en groei ! Belangrijke hulpmiddelen daarbij zijn ict en cloud computing.

Qua innovatie- en groeiplannen loopt Nederland voor op de rest van de wereld. Daar zegt gemiddeld 29 % zich hiermee bezig te houden. Slechts 19 % van de Nederlandse managers zegt dat kostenbesparing hoog op de actielijst staat. Dit blijkt uit een onderzoek van Avanade, aanbieder van zakelijke technologiediensten.

Helft it-budget naar de cloud

In het onderzoek staat verder dat 70 % van de Nederlandse bedrijven in vergelijking met 2010 evenveel of meer it-budget beschikbaar heeft. Bijna de helft (48 %) van het it-budget wordt de komende twaalf maanden ingezet voor cloud computing.

Een groot deel van de managers vindt groei van data en datastromen de grootste uitdaging. Verder hebben veel organisaties moeite om de nieuwste technologieën bij te houden.

Bedrijven ten onrechte huiverig voor cloud

‘Bedrijven vinden het vaak nog lastig om grote hoeveelheden data te stroomlijnen’, zegt Aram Smith, CTO bij Avanade Nederland. ‘De cloud kan hierbij helpen, maar we zien dat veel bedrijven toch nog huiverig zijn om data in de cloud op te slaan. Bijna driekwart van de managers is bang dat het niet veilig is. Microsoft ziet als grote cloudaanbieder juist goed toe op de beveiliging van de cloud’.

E-mail, e-commerce en collaboration in de cloud

Slechts 11 % van de ondervraagde bedrijven geeft aan dat ze geen voordeel zien in het gebruik van clouddiensten. Van de respondenten denkt 63 % dat de cloud het it-landschap vereenvoudigt. Maar een derde geeft aan dat ze niet van plan zijn om de komende anderhalf jaar applicaties naar de cloud te verplaatsen.

Applicaties die al vaak in de cloud staan, zijn voornamelijk e-mail (37 %), collaboration software (27 %) en e-commerce (26 %). Financiële en Business Intelligencesoftware blijven nog ver achter. Ruim een kwart (26 %) van de ondervraagde organisaties zet CRM (Customer Relationship Management) als clouddienst in.

Terug uit de cloud vanwege veiligheid en integratie

Bijna de helft van de managers zegt dat ze nooit zijn teruggegaan van de cloud naar een bestaande applicatie. Als ze toch zijn teruggegaan naar hun bestaande applicatie, geeft 60 % aan dat ze dit hebben gedaan omdat ze bang waren voor beveiligingsproblemen. Een kleiner deel zegt dat de integratie niet naar wens verliep.

Wat opvalt, is dat ruim de helft van de managers denkt dat private clouds veiliger zijn dan public clouds. De meeste organisaties (78 %) vinden dat verschillende mensen moeten worden betrokken bij het beslissingsproces voor clouddiensten. Wel vindt 89 % (hoogste aantal wereldwijd) dat het inzetten van clouddiensten begeleid moet worden door de it-afdeling.

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Nederlandse managers gaan voor innovatie en groei

  1. Pingback: Reorganisatie: hoe pak je het aan ? « Renske Cramer communiceert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s