Energiebeleid is (g)een spelletje

Energietransitie is beter te begeleiden met simulatiemodelWelke effecten hebben beleidskeuzes bij het overstappen op energiezuiniger producten en andere energiebronnen ? Handzame simulatiemodellen bieden uitkomst.

Wat moet je doen om de energieverslindende gloeilamp uit de supermarktschappen te weren ? Een gloeilampbelasting invoeren of gloeilampen verbieden ? Antwoord: ze werken allebei even goed. Dat blijkt uit simulatiemodellen over energietransitie die onderzoeker Emile Chappin aan de TU Delft ontwikkelde.

Zijn belangrijkste conclusies:

  1. de energietransitie is te sturen en
  2. simulatiemodellen kunnen inzichtelijk maken welke gevolgen keuzes van overheid, bedrijven en consumenten kunnen hebben.

En dankzij een internetspel zijn die modellen voor bijvoorbeeld beleidsmakers en consumenten makkelijk te hanteren.

Agentgebaseerde simulatiemodellen

Waar in de toekomst onze energie vandaan komt, is afhankelijk van de beslissingen van onder meer overheden, bedrijven en consumenten. ‘Energiesystemen ontwikkelen zich niet alleen op basis van technische vooruitgang, maar ook op basis van beleidsinstrumenten van de overheid, investeringen door bedrijven en consumentengedrag. En die beïnvloeden ook nog eens elkaar,’ zegt de onderzoeker.

Lastige materie dus. Hoe voorspel je welke gevolgen het sluiten van de kerncentrales in Duitsland heeft ? Wat voor gevolgen heeft de bouw van meer kolencentrales ? Wat moet je met het afvangen en de opslag van CO2 ? Om zulke vragen goed te kunnen beantwoorden, ontwikkelde hij tijdens zijn promotieonderzoek zogenoemde agentgebaseerde simulatiemodellen. Die maken gebruik van kennis over hoe mensen beslissingen nemen om de gevolgen van deze beslissingen voor de korte en lange termijn inzichtelijk te maken.

CO2-belasting beter dan emissierechten

Uit een van die simulatiemodellen komt dat het heffen van een CO2-belasting aanzienlijk beter en goedkoper werkt voor het verminderen van de CO2-uitstoot dan het Europese handelssysteem voor emissierechten. Chappin trekt deze conclusie op basis van onder meer beslissingen van investeerders en van energiebedrijven.

Investeerders hebben meer baat bij een vaste dan een flexibele CO2-prijs en energiebedrijven kiezen voor de lange termijn voor de lage kosten van kolen. De resultaten waren aanleiding voor aanbevelingen om het huidige systeem te verbeteren, zoals het instellen van een minimumprijs op de CO2-markt of een aanvullende CO2-belasting.

Minder verkoop door subsidie

De onderzoeker voedde een ander model met kennis over consumentengedrag bij de aanschaf van energiezuinige verlichting. Hieruit bleek dat op de langere termijn minder led-verlichting werd gekocht als er in de beginfase een subsidie voor was.

Door de subsidie kochten naar verhouding veel mensen lampen van de eerste generatie. Kinderziektes zorgden voor een sterk negatief imago en daardoor nam de verkoop af, ook al werd de technologie beter.

Simulatiemodellen in spelvorm

De simulatiemodellen maken voor politici, beleidsmedewerkers, bedrijven, ingenieurs en consumenten inzichtelijk welke gevolgen hun keuzes voor de energietransitie kunnen hebben. Om de computermodellen begrijpelijk en gemakkelijk toepasbaar te maken, heeft Chappin het ‘Energy Market Game’ ontwikkeld.

Dat is een internetspel voor bijvoorbeeld beleidsmedewerkers die willen uitproberen welke effecten hun CO2-beleidskeuzes hebben. ‘Ik hoop dat ik met de modellen en het spel een zinvolle bijdrage kan leveren aan de keuzes die we als land moeten maken om ook in de toekomst voldoende, betaalbare en schone energie te hebben.’ zegt hij. Hij is onlangs op zijn onderzoek gepromoveerd.

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s