Consumentenvertrouwen verder onder druk

Jonge gezinnen komen in de knelNederlandse consumenten maken zich meer zorgen over hun financiële toekomst dan een kwartaal geleden. Vooral mensen tussen 35 en 44 jaar krijgen het moeilijker.

Bijna 20 procent van de huishoudens met volwassenen tussen 35 en 54 jaar vreest volgend jaar regelmatig niet rond te kunnen komen. En 16,7 % van de Nederlanders is bang dat ze de komende 12 maanden hun baan kwijtraken. Dat blijkt uit de nieuwste editie van het TILCOM-onderzoek van Tilburg University onder Nederlandse consumenten.

Jonge gezinnen komen in de knel

De TILCOM-barometer van consumentenemoties, de ‘Ecomotionindex’, kwam in juni 2011 uit op 34,9. In maart was dat nog 35,5. In de index wordt de verhouding tussen positieve en negatieve gevoelens over de financiële toekomst van huishoudens uitgedrukt.

Onderzoekster Jorna Leenheer: ‘Interessant genoeg wordt vooral bij jonge Nederlanders de stemming niet beter. Jonge gezinnen met volwassenen tussen 35 en 44 jaar scoren met 28,7 het laagst op de index van alle leeftijdsgroepen. Door bezuinigingen op de kinderopvang, een moeilijke huizenmarkt en gevolgen van het pensioenakkoord krijgen gezinnen meer moeite met rondkomen.’

Generatieverschillen in badkuipcurve

Vanaf een dieptepunt van 27,1 tijdens de eerste meting (3de kwartaal van 2009) is de index dit voorjaar omhoog gekrabbeld naar een top van 35,5. Maar in het tweede kwartaal is er een emotionele dip opgetreden. Dat komt door een daling van de index onder Nederlanders onder 45 jaar. De oudere helft van Nederland (45 +) laat wel een verbetering zien, maar dat kan de daling onder jongeren niet goedmaken. De 65-plussers lieten de grootste stijging zien, van 33,5 in maart naar 38,9 in juni.

De index laat een badkuipcurve zien: jongeren tot 35 jaar zijn relatief positief, evenals de senioren van 65 jaar en ouder. De middengroepen zijn het minst positief over de eigen financiële toekomst. In het afgelopen kwartaal is het dieptepunt van de badkuip verschoven. Waar de groep tussen 44 en 54 jaar al een jaar lang het laagst scoorde op de index, is dat nu de groep tussen 35 en 44 jaar.

Meer gezinnen hebben moeite met rondkomen

De economische emoties die consumenten ervaren, hangen samen hun financiële armslag. Van de Nederlandse huishoudens verwacht 16,1% het komend jaar regelmatig moeite te krijgen met rondkomen, bijna 3 % meer dan in maart.

Binnen alle leeftijdsgroepen steeg dit percentage. Maar de leeftijdsgroep tussen 35 en 44 jaar kende de grootste toename van 14,1 % naar 19,4 % (+5,3 %). Binnen de middengroepen (35 – 54 jaar) is het percentage huishoudens dat financiële tekorten verwacht het grootst. Het gaat om bijna één op de vijf huishoudens. Dit zijn enerzijds gezinnen met een hypotheek en thuiswonende of studerende kinderen. Anderzijds gaat het om de werkende generatie in de groei of zelfs op de top van hun carrière.

Huizenmarkt moet van ver komen

Nederlandse huishoudens schatten de kans dat ze komend jaar een huis kopen op 4,0%. Dat is het laagste percentage sinds het starten van TILCOM in 2009. De kabinetsmaatregelen om de ‘verhuisbelasting’ te verlagen kunnen een tijdelijke impuls op aankopen van huizen hebben. Maar of ze een breder uitstralingseffect naar andere productcategorieën zoals auto´s, meubels en apparatuur veroorzaken is de vraag.

Ook kan een herstel op de huizenmarkt worden afgeremd door de vrees voor baanverlies. Die is op dit moment op het hoogste punt sinds het begin van de metingen. Nederlanders schatten de kans dat ze hun baan verliezen in de komende 12 maanden in op 16,7 %. Vandaag maakte het CBS dan ook bekend dat de huizenprijzen verder dalen.

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s