Naderende crises vergen andere aanpak eurozone

Hebben we tijd en geld genoeg om Griekenland te redden ?Griekenland is weer even gered. Maar de Griekse crisis is als een veenbrand: onder het oppervlak smeult hij door. Wat doen we als er elders nog een grote brand uitbreekt ?

Premier Papandreou kon zaterdag weer even opgelucht ademhalen. De eurolanden steunen zijn land met € 12 miljard. Zijn inspanningen om dat enorme bezuinigingspakket door het parlement te loodsen waren dus niet voor niets geweest. Op naar de volgende deadlines…

Economie dieper in problemen

Want deze tranche van de eurosteun is net voldoende om Griekenland tot september op de been te houden. Dan is er opnieuw geld nodig. En niet lang daarna wéér. Het zal steeds moeilijker worden om die bedragen binnen te harken.

Want het is de vraag in hoeverre de Griekse regering erin slaagt de bezuinigingsplannen door te voeren. Het massale verzet van de bevolking voorspelt niet veel goeds. En als het de regering lukt, hoe ingrijpend zullen dan de gevolgen voor de Griekse economie zijn ? De problemen lijken zich alleen maar verder op te stapelen.

Griekenland toch opgeven ?

Daarom wordt er nog steeds gesproken over een tweede lening aan Griekenland. Het zou gaan om € 80 miljard, waarvan banken en andere private financiers € 25 miljard moeten ophoesten. Voor dat laatste ontstaat langzamerhand steun. Zo zullen de Duitse banken en verzekeraars € 3,2 miljard bijdragen. Maar over deze lening valt op zijn vroegst in september een beslissing.

Want in de eurolanden groeit de weerzin om Griekenland te blijven steunen. Steeds meer vooraanstaande politici sluiten een faillissement van het land niet langer uit. Almaar meer deskundigen vinden dat de Grieken de eurozone moeten verlaten. In Duitsland is de discussie over het splitsen van de zone weer aangezwengeld (zie ook mijn artikelen van 6 juni en 3 mei jl.).

Volgende crisis vanaf 2012

Een van de redenen is dat het met de wereldeconomie nog altijd niet zo goed gaat. Het herstel in ons land hapert. Europa kreunt onder de schulden- en bezuinigingsproblematiek. De groei in Japan en de VS vertraagt. Voor Gary Shilling is het al wel duidelijk waar het economieschip gaat stranden. Volgend jaar breekt in de VS een nieuwe crisisperiode aan, met alle gevolgen vandien.

Wie die Gary Shilling dan wel is ? De econoom die onder andere de crisis van 2008 heeft voorspeld. Iemand wiens scenario’s je maar beter serieus kunt nemen. Hij baseert zijn voorspelling onder meer op het feit dat de consumptie, de werkgelegenheid en de huizenmarkt achterblijven in het economisch herstelproces.

Geen tijd om Grieken te redden

Dat is niet alleen het geval in de VS, maar ook in Japan en Europa. Dat kan dus tevens gevolgen hebben voor de Japanse en de Europese economieën. En een verdere terugval in de VS zal sowieso een negatieve invloed uitoefenen op de rest van de wereld. Het IMF waarschuwde daar medio juni al voor.

Het lijkt dus niet verstandig om zoveel geld in de Griekse economie te blijven pompen. Het zal heel lang duren voor het land er weer een beetje bovenop komt. Zoveel tijd hebben we niet, zeker niet als de voorspelling van Shilling uitkomt.

Zorgenkinderen vergen andere oplossing

En zoveel geld hebben we ook niet. Dat hebben we straks hard nodig voor de volgende crisis. Is het niet een nieuwe mondiale crisis, dan is het wel een crisis rond een van de andere Europese zorgenkinderen. Ook die tijdbommen tikken immers door. Het is tijd om een andere oplossing te zoeken. Niet alleen voor het Griekse drama, maar voor alle euro-zorgenkinderen.

Als je alles op een rijtje zet, is een splitsing van de eurozone in een noordelijk en een zuidelijk deel misschien nog het minst pijnlijke alternatief. Een harde ‘neuro’ is voor de noordelijke landen aanvankelijk even doorbijten. Maar voor de zuidelijke landen kan een zachtere ‘zeuro’ leiden tot economisch herstel. En daar profiteren de ‘neurolanden’ dan ook weer van.

Lees ook:

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Naderende crises vergen andere aanpak eurozone

  1. Pingback: Vooruitzichten eurozone weer somberder « Renske Cramer Tekstproducties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s