Feilloos prikken met robotgestuurde naald

Arts kan gerichter prikken met robotgestuurde naaldAl is een arts nog zo handig, een naald in een patiënt steken levert altijd enig risico op. Ook hier biedt de computer de helpende hand.

Bij het aanprikken van weefsel gaat er nog wel eens iets mis. Er treedt beschadiging op of de dokter prikt per ongeluk mis. Er worden nog veel biopten genomen op de verkeerde plek. Daardoor ontstaat een reële kans op een verkeerde diagnose. Dankzij onderzoek van onder meer de TU Delft en TNO is dat straks verleden tijd. Dan kunnen artsen gebruik maken van een flexibele, stuurbare robotnaald.

Diagnose en behandeling combineren

In de robotgestuurde naald zijn sensoren aangebracht (zie de foto onder dit bericht). Die brengen de vorm van het omliggende weefsel in kaart en sturen deze informatie naar de robotbesturing. In combinatie met de gebruikte medische afbeeldingstechniek (bijvoorbeeld MRI) kan de naald vervolgens robotgestuurd naar de goede plek worden geleid.

‘Als de naald eenmaal op de goede plek zit, kan er bijvoorbeeld een biopt worden genomen’, vertelt onderzoeker dr. John van den Dobbelsteen van de afdeling Biomechanical Engineering van de TU Delft. ‘Maar de holle naald kan ook als basis dienen voor andere handelingen. Er kan daarna bijvoorbeeld een katheter door worden aangebracht. In het algemeen zou je diagnose en behandeling door deze ontwikkeling makkelijker kunnen combineren’.

Chirurgische ingrepen in MRI-scanner

Deze combinatie van diagnose en behandeling past in een actuele medische trend: theragnostics. Wetenschappers streven naar het uitvoeren van chirurgische ingrepen in een MRI-omgeving. Maar als een patiënt in een MRI-scanner ligt, kan een chirurg er natuurlijk niet bij. En dus kom je vanzelf uit bij op afstand bestuurde instrumenten, zoals de robotnaald.

‘We hebben ons gericht op de toepassing van de naald in combinatie met MRI-afbeeldingen’, aldus Van den Dobbelsteen. ‘Dit soort stuurbare naalden zou je in principe ook kunnen combineren met andere afbeeldingstechnieken. Maar vooral voor de afbeelding van tumoren kom je bij MRI uit.’

Robotnaald compatibel met MRI-techniek

Zo’n robotnaald moet dan wél verenigbaar zijn met de MRI-techniek. ‘De naald en de aansturing mogen uiteraard niet van magnetisch materiaal zijn. En de MRI-signalen mogen de optische en elektrische signalen van de sensoren niet storen en omgekeerd”, legt system engineer ir. Maurits van der Heiden van onderzoekspartner TNO uit. ‘Maar er waren ook andere kwesties. Het materiaal van de naald moet bijvoorbeeld niet te buigzaam zijn, maar ook weer niet te rigide. We denken dat we al deze uitdagingen overwonnen hebben.’ Met de optische sensoren kunnen naast de vorm ook allerlei andere parameters gemeten worden, zoals krachten die voor haptische terugkoppeling erg interessant kunnen zijn.

Ook voor cardiovasculaire ziektes

Van den Dobbelsteen is realistisch: ‘Voordat deze technologie toegepast zal worden in ziekenhuizen, zijn we echt een aantal jaren verder. Er moeten immers nog allerlei testen plaatsvinden, uiteraard in nauw overleg met medici. We werken dan ook samen met Universitair Medisch Centrum Utrecht. Maar het begin is er zonder twijfel. En we kijken ook al verder. We hebben ons nu vooral op tumoren gericht, maar we denken dat dit soort naalden in principe ook bij cardiovasculaire ziektes zijn in te zetten.’

Robotgestuurde naald voorkomt misprikken

De robotgestuurde naald. (Foto: TU Delft)

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s