Locale bloeddrukmeting leidt tot betere diagnostiek

Bloeddruk meten kan straks met echoscannerArtsen kunnen straks op veel plaatsen in het lichaam niet-invasief de bloeddruk meten. Dat heeft grote gevolgen voor (preventieve) diagnostiek. Processen als aderverkalking en trombose zijn beter te volgen.

De meting geschiedt met een echoscanner, die werkt met ultrasoon geluid. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben daarvoor een nieuwe techniek ontwikkeld. Dat is gebeurd in samenwerking met het Italiaanse bedrijf Esaote.

Methode levert meer informatie op

De meetmethode levert veel meer informatie op over het vatenstelsel dan de traditionele drukmeting met een armmanchet. Daardoor kunnen artsen in de toekomst snel de gezondheid van hart en vaten in beeld brengen.

‘Wetenschappers zijn al jaren op zoek naar een methode om niet-invasief heel lokaal in het lichaam druk te bepalen’, vertelt TU/e-onderzoekster dr. Nathalie Bijnens van de faculteit Biomedische Technologie. De gangbare methode voor lokale drukbepaling is het inbrengen van een katheter met een druksensor. Maar dat is invasief en niet geschikt voor preventieve diagnostiek.

Geavanceerde signaalverwerking

Verder is er de traditionele meting met een armmanchet. Maar daarmee kun je niks zeggen over bijvoorbeeld de bloeddruk in de halsslagader. Bijnens: ‘Zo’n manchet wordt opgeblazen tot er geen bloeddoorstroming meer is, om de boven- en onderdruk in je arm te meten. Dus voor een bloeddrukmeting met een manchet om de nek vind je niet snel vrijwilligers’.

De crux van de nieuwe techniek zit vooral in de knappe signaalverwerking. De onderzoekers kunnen de beweging van de bloedvaatwand en de stroming goed in beeld brengen. Daaruit leiden ze via een rekenmodel de bloeddruk af. (Zie de foto onder dit bericht.)

Ontwikkeling aderverkalking volgen

Ook kunnen ze zien hoe de druk en de stroming als gevolg van de hartslagen in de tijd verlopen. Doordat ze de druk en de stroming gelijktijdig kennen, kunnen ze ook iets zeggen over de toestand van het vaatstelsel ‘stroomafwaarts’. Met de nieuwe techniek kan een arts bijvoorbeeld preventief zien of er iets mis is met hart en vaten. En kan hij volgen hoe aandoeningen zoals aderverkalking, trombose of een aneurysma (een gevaarlijke uitstulping van een bloedvat) zich ontwikkelen.

Veelbelovende testresultaten

De onderzoekers hebben hun resultaten vorige maand gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Ultrasound in Medicine and Biology. De methode is eerst getest op elastische kunststof buizen en daarna op varkensslagaders uit het slachthuis. Momenteel wordt de techniek getest op vrijwilligers, vooruitlopend op klinisch onderzoek met patiënten. Die resultaten zijn veelbelovend.

Naar verwachting duurt het nog enkele jaren voordat patiënten de techniek tegenkomen. Bijvoorbeeld bij huisartsencentra, verwacht Bijnens. ‘Door een goedkope scan aan de halsslagader kun je vaatziekten vroeg in beeld brengen en preventief behandelen.’

Meer artikelen over medische imagingtechnieken

 Nieuw systeem om bloeddruk te meten met ultrageluid

Dr. Nathalie Bijnens en prof. dr. ir. Frans van de Vosse

van de TU Eindhoven demonstreren hun nieuwe

bloeddrukmetingstechniek. (Foto: Bart van Overbeeke)

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s