‘Geld genoeg voor cultuursector’

Pak Aan staat bol van de alternatieve financieringsmogelijkheden voor de kunstenDe Nederlandse cultuurwereld zit in zak en as vanwege de bezuinigingen. Nergens voor nodig ! Er is geld genoeg. En wie zoekt, zal vinden.

Daags voor het lange Pinksterweekend hakte het kabinet knopen door over de bezuinigingen in de cultuursector. De topinstellingen zijn gespaard. Maar de beeldende kunst en de podiumkunsten moeten bloeden. En alle bezuinigingen gaan al per 2013 in.

De adviezen van de Raad van Cultuur heeft het kabinet voor het grootste deel naast zich neergelegd. Dat brengt heel wat kunstenaars, gezelschappen, orkesten en andere spelers in de sector in moeilijkheden. Het is duidelijk dat het roer in de branche om moet. Maar hoe doe je dat?

Actief op zoek naar financiering

Heel eenvoudig: op zoek gaan naar alternatieve financieringsbronnen. Er zijn er genoeg. Dat stellen dr. Arjo Klamer en dr. Cees Langeveld in hun boek ‘Pak aan. 100 en 1 ideeën voor alternatieve financiering van kunst en cultuur’. De auteurs zijn respectievelijk hoogleraar culturele economie en bijzonder hoogleraar economie van de podiumkunsten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Waar zit al dat geld dan ? De schrijvers gaan vooral in op de volgende bronnen:

 • de markt (steekwoorden: product, prijs, marketing, klantgerichte aanpak, ondernemerschap)
 • de overheden en de fondsen (steekwoorden: regels, criteria, plannen, begrotingen, adviescommissies, ambtenaren)
 • de sociale sfeer (steekwoorden: mecenassen, vrijwilligers, liefhebbers, ambassadeurs, giften, donaties)

Bruikbare voorstellen en tips

Voor elke bron beschrijven ze een groot aantal ideeën, voorstellen en voorbeelden. Van sommige ideeën en voorstellen kun je je afvragen of ze haalbaar zijn. Maar de meeste lijken bruikbaar en een aantal is zelfs al in de praktijk gebracht. Verder geven ze veel tips over hoe je een en ander moet aanpakken.

De hoogleraren geven ook aan waar nog te bezuinigen is. Bijvoorbeeld door te snoeien in het overaanbod van theaters in bepaalde gebieden van ons land. Met dat geld kan een deel van de bezuinigingen worden opgevangen.

Kunst en cultuur geen overbodige luxe

Tegelijk laten de auteurs zien hoe belangrijk kunst en cultuur zijn. Kunst is geen luxe. Ze heeft aantoonbare artistieke, maatschappelijke, sociale en financiële waarde. Een dynamische kunstwereld draagt bij aan een vitale maatschappij en een sterkere economie. ‘Een economie die het steeds meer van creativiteit en verbeelding moet hebben’, zo schrijven de hoogleraren.

Ze stellen dat het vermogen tot reflectie en (re)presentatie van kunstenaars kan helpen bij het oplossen van allerlei maatschappelijke vraagstukken. Te denken valt aan problemen op het gebied van duurzaamheid, ruimtelijke ordening, stedelijke ontwikkeling en integratie.

Kunsten bevorderen innovatie

In het onderwijs dragen de kunsten bij aan de ontwikkeling van het denkvermogen van de leerlingen. In de gezondheidszorg doen ze ook goed werk. Wat te denken van muziektheatervoorstellingen voor Alzheimerpatiënten, waardoor die minder dure medicijnen nodig hebben ?

Ook op het bedrijfsleven kunnen de kunsten een zegenrijke invloed hebben. Zo kan innovatie in een stroomversnelling raken doordat kunstenaars vanuit een andere hoek naar problemen, diensten en producten kijken. Heel wat bedrijven hebben daarmee al ervaring opgedaan.

Kunst en maatschappij: een win-/winsituatie

Al met al zijn er mogelijkheden genoeg voor zinvolle en privaat gefinancierde interactie. Goed voor bedrijven en andere organisaties, goed voor de maatschappij en goed voor de kunstenaar. Want die kan er een acceptabel inkomen aan overhouden. Hopelijk draagt het boekje van Klamer en Langeveld er toe bij dat al die partijen elkaar ook buiten het subsidiespeelveld weten te vinden.

‘Pak aan’ kost € 14,95 (inclusief BTW en verzendkosten) en is te bestellen op www.pak-aan.nu.

Morgen: alternatieve financieringsbronnen

Lees ook: ‘Geef gemeente leidende rol in kunstbeleid’

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

5 Responses to ‘Geld genoeg voor cultuursector’

 1. Pingback: Subsidies cultuursector ? Alternatieven te over « Renske Cramer Tekstproducties

 2. Pingback: Financiering cultuursector: communicatie is essentieel « Renske Cramer Tekstproducties

 3. jet zegt:

  boekje besteld, ben erg benieuwd naar de bruikbaarheid van de tips.

 4. Hallo Jet !
  Ik hoop dat je er iets aan hebt en ben benieuwd wat je ervan vindt !
  Groetjes van
  Renske

 5. Pingback: Nederlander achter kabinetsbeleid kunst « Renske Cramer Tekstproducties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s