Tijdmanagement voor scholieren

Sommige scholieren kunnen maar beter vroeg met tijdmanagement beginnenGewone schoolagenda’s zijn bronnen van vermaak. Maar voor heel wat kinderen bieden ze teveel prikkels. Zoals voor leerlingen met ADHD, dyslexie of autisme. Een lastig probleem, waarvoor nu een oplossing is gevonden.

Plannen, overzicht houden, duidelijk schrijven… veel jongeren hebben er moeite mee. Zulke leerlingen hebben baat bij een agenda met meer ruimte en overzicht, maar minder prikkels. Zo’n agenda is er nu. Tijdmanagement voor scholieren: jong geleerd is oud(er) gedaan.

Hulp bij ADHD, dyslexie, DCD, NLD en autisme

Deze ‘schoolplanner’ is speciaal ontworpen voor leerlingen

  • met concentratie- en overzichtsproblemen door onder andere ADHD, ADD of dyslexie
  • met verminderde motorische vaardigheden door bijvoorbeeld DCD, NLD en vormen van autisme
  • die groot of onduidelijk schrijven
  • die behoefte hebben aan meer overzicht en structuur
  • die (beter) moeten leren plannen

Gewone agenda bleek geen uitkomst

Drs. Ilse van der Stoep, directeur van uitgeverij Stoepkrijt in Baarn, heeft het concept bedacht. De planner is vervolgens ontwikkeld in samenwerking met leraren van het voortgezet onderwijs. Hoe kwam Van der Stoep op het idee ?
‘Het viel me op dat in de klas van mijn dochter steeds meer kinderen moeite hadden met plannen. Mijn zus is brugklasmentor op een scholengemeenschap en zij kwam ook met zulke verhalen’, vertelt ze. ‘Maar de gebruikelijke agenda’s bieden niet de ruimte en de structuur om die leerlingen te helpen’.

Lekker veel ruimte !

Ze begon na te denken over een oplossing en al snel ontstond het idee voor een andersoortige schoolplanner. Daarna heeft het nog twee jaar geduurd voor de agenda genoeg was getest en bekeken door deskundigen om hem vol vertrouwen op de markt te kunnen brengen.

Wat meteen opvalt, is het formaat: A4, dus lekker veel ruimte om te schrijven. De indeling is dezelfde als die van andere schoolagenda’s: één week op twee pagina’s (zie de illustratie onder deze bijdrage). De planner biedt ruime cijferlijsten en lesroosters. En een handig vakje om afgerond huiswerk af te vinken.

Speciale planningskolom

Naast de dagen staat een extra kolom voor het plannen van huiswerk dat vooruit wordt gemaakt. Handig voor het in gedeeltes leren van de stof voor een toets. Of voor maakwerk dat anders in de verdrukking komt door voetbaltraining of ballet.

In die kolom kun je eventueel ook andere belangrijke items voor die dag invullen. Zoals een afspraak bij de orthodontist, een verjaardagsfeestje of iets dat de leerling moet meenemen naar school (buitenschoenen, passer).

Geen suf ding

Afleidende plaatjes, teksten of andere prikkels ontbreken. Maar dankzij een aansprekend ontwerp is de planner bepaald geen suf ding geworden. Je kunt er als leerling prima mee voor de dag komen bij je vrienden en vriendinnen.

De planner wordt geleverd met een duidelijke handleiding. Hij kost € 16,95 (exclusief verzendkosten) en gezien alle ontwikkelkosten valt dat mee. Van der Stoep: ‘Ik verwacht niet dat ik er het eerste jaar mee uit de kosten kom. Maar iedere leerling die dankzij deze schoolplanner beter leert plannen, is voor mij pure winst !’

De agenda is te bestellen bij www.schoolplanner.nl. Informatie: info@schoolplanner.nl

Kennismaken met de ontwerper van de agenda, drs. Ilse van der Stoep? Op 20 augustus 2013 was ze te zien in het NOS Journaal en sprak daar onder andere over de schoolplanner. Het item duurt iets meer dan 2 minuten. Filmpje bekijken

Lees ook: Schoolagenda blijft in trek bij scholier en student

Renske Cramer

De schoolplanner biedt een zee van ruimte en een handige, extra planningskolom

Over Renske Cramer
In het dagelijks leven ben ik zelfstandig communicatie- en marketingadviseur. Ik help u graag vooruit met adviezen en (online en offline) communicatiemiddelen. Zie mijn site www.renskecramercommunicatie.nl.

Wat vindt u ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 28 andere volgers