Vooruitzichten eurozone weer somberder

Zal de euro het redden ? En zo ja, in welke vorm ?De Griekse Crisis neemt almaar grotere vormen aan. Verdwijnt de euro ? Of stappen we toch maar over op neuro’s, zeuro’s en osteuro’s ?

Vandaag publiceert Der Spiegel een artikel waaruit blijkt, dat het eind van de Griekse monetaire tragedie nog lang niet in zicht is. Om een faillissement te voorkomen, zal het land na 2013 nog eens € 100 miljard van de andere eurolanden moeten lenen.

Rating opnieuw verlaagd

Dat wil zeggen: als Griekenland tegen die tijd nog steeds geen betaalbaar beroep kan doen op de financiële markten. En die kans lijkt vooralsnog erg klein. Daarmee komt de lening aan het wankelende land met zijn staatsschuld van € 350 miljard dan op maar liefst € 210 miljard.

De publicatie lekte gisteren uit, twee dagen nadat Griekenland de volgende tranche (€ 12 miljard) van de oorspronkelijke EU-lening was toegezegd. En kort nadat kredietbeoordelaars Fitch en Moody’s de rating van het land opnieuw fors hadden verlaagd.

Griekse samenleving ligt dwars

De eurolanden hebben al aangegeven dat ze extra financiële steun willen verlenen. Volgens de geruchten gaat het om € 40 miljard. Maar alleen als de private sector op vrijwillige basis meedoet. De kans dat die dat op korte termijn doet, lijkt niet erg groot.

Intussen wil de Griekse regering een flink aanvullend pakket bezuinigingen invoeren en € 50 miljard aan staatsdeelnemingen verkopen. Het Griekse parlement moet die maatregelen nog goedkeuren. Terwijl het verzet van de Griekse samenleving tegen de bezuinigingen steeds feller wordt.

Vertrek uit eurozone van de baan ?

Zal de Griekse regering erin slagen haar plannen door te drukken ? Zo ja, zou het dan lukken om die maatregelen uit te voeren ? En zal dat het land dan veel vooruit helpen ? Ik betwijfel het. Weliswaar is het begrotingstekort in een jaar tijd met 5 % verlaagd, maar met de economie gaat het gestaag verder bergafwaarts. Toch lijkt een vertrek van Griekenland uit de eurozone voorlopig van de baan.

Als het land zijn staatsschuld afstempelt en de drachme devalueert, zouden banken met veel Griekse staatsobligaties uit andere (euro)landen in ernstige problemen kunnen komen. Om te voorkomen dat zulke banken omvallen, zou je ze kunnen splitsen in

  • een deel dat zich bezighoudt met het gewone spaar- en betalingsverkeer en
  • een deel dat zich wijdt aan risicovollere activiteiten.

Maar zo’n hervorming is niet snel te realiseren en zal volgens deskundigen weinig gewicht in de schaal leggen. Beide activiteiten zijn in de praktijk bijna niet van elkaar te scheiden.

Toch naar een neuro, zeuro en osteuro ?

Intussen kost het wel enorm veel geld om Griekenland op de been te houden. En dan hebben we het nog maar even niet over de andere Europese zorgenkinderen, zoals Portugal en Ierland. Deskundigen zijn ervan overtuigd dat ook zij afstevenen op een faillissement. In de eurolanden groeit de weerzin tegen het pompen van geld in dergelijke landen snel.

Hoe moet het nu verder ? De problemen lijken onoplosbaar. Misschien moeten we de eurozone toch maar opsplitsen in een noordelijke, zuidelijke en wellicht ook oostelijke euro (zie mijn artikel van 3 mei 2010). Maar dan nog zal het een hele toer worden om het systeem op de rails te houden.

Of legt de euro het loodje ?

Lukt dat niet, dan zal de markt de euro uiteindelijk op de knieën dwingen. Dan bestaat de kans dat de munt verdwijnt. De overheden roepen om het hardst dat daar geen sprake van kan en zal zijn. Maar het zou me niet verbazen als sommige landen achter de schermen al werken aan de terugkeer naar die oude, vertrouwde, nationale munten. Economisch wordt dat natuurlijk wel even slikken. Maar het is de vraag of we daar op termijn niet beter mee af zijn.

Tenslotte dacht iedereen destijds dat landen als Denemarken en Zwitserland spijt zouden krijgen van hun besluit om buiten de eurozone te blijven. Maar die landen doen het nu juist heel goed. Terwijl de meningen over het gunstige effect van de euro en de eurozone op de deelnemende landen verdeeld zijn.

Maar welke kant het met de euro ook opgaat, een ding staat vast: we gaan weer onrustige tijden tegemoet.

Lees ook:

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

2 Responses to Vooruitzichten eurozone weer somberder

  1. Pingback: Komende crises vergen andere aanpak eurozone « Renske Cramer Tekstproducties

  2. Pingback: Naderende crises vergen andere aanpak eurozone « Renske Cramer Tekstproducties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s