‘Voedselzekerheid in 2050 haalbaar’

Met bestaande gewassen is uitdijende wereldbevolking te voedenMet de huidige gewassen is het mogelijk om in 2050 de wereldbevolking van negen miljard mensen te voeden. Voedsel zal wel duurder zijn dan nu.

De landbouwgrond moet voor deze krachttoer uiteraard wel optimaal worden benut. Dat vraagt goede economische en institutionele voorwaarden. Dat stelde prof. dr. ir. Martin van Ittersum vorige week bij de aanvaarding van het ambt van persoonlijk hoogleraar Plantaardige productiesystemen aan Wageningen University.

Biobased economie vergt veel van landbouw

Hebben we in 2050 nog wel genoeg te eten op de wereld ? In drie jaar tijd hebben we al tweemaal een prijsstijging van meer dan een factor twee meegemaakt. De recentste stijging speelt ook een rol bij de onrust in het Midden-Oosten. Maar is er sprake van een trendbreuk of van een incident ?

De wereldbevolking zal in 2050 zijn gegroeid van zeven tot negen miljard zielen. In die periode gaat de vleesconsumptie in opkomende economieën als India en China sterk stijgen. Tegelijkertijd zal er een verschuiving van fossiele energie (olie) naar hernieuwbaar (planten) plaatsvinden. Per saldo betekent dat een groot beslag op landbouwgrond. Vooral de overgang naar de noodzakelijke biobased economie vereist gigaproducties in de landbouw.

Behoefte aan voedsel explodeert

Van Ittersum rekent voor: de mondiale landbouwproductie bedraagt nu ongeveer 7 gigaton graanequivalenten (GE). Maar de arme landen hebben steeds meer voedsel nodig vanwege de bevolkingsaanwas en het magere huidige dieet. De middelmatig rijke landen krijgen meer behoefte aan diervoeding (voor vlees en melk) en grondstoffen. Dit vanwege de toenemende vleesconsumptie en de opkomende biobased economie. En de rijke landen willen vooral groene grondstoffen voor hun economie op biobasis.

De wereldbevolking heeft daarom in 2050 zo’n 12 gigaton GE aan voedsel nodig. Maar als 10 % van het wereldenergieverbruik uit landbouwproducten moet komen, betekent dat maar liefst nog eens 5 gigaton extra. Terwijl toepassing van een Europees eetpatroon op wereldschaal nog eens 6 gigaton extra vraagt en de totale behoefte op 23 gigaton zou brengen.

Inspelen op schaarste en klimaatverandering

Maar zelfs die hoeveelheid kunnen we met de huidige gewassen en graslanden produceren. Zij het dat de voedselprijzen ook in de toekomst hoger zullen zijn dan de afgelopen tientallen jaren. (Wel met veel variatie, zeker in de overgangsperiode van de trendbreuk.)

Makkelijk zal het niet zijn om aan die vraag te voldoen. Dat komt door factoren als

  • schaarste van bijvoorbeeld fosfaat, water en energie en
  • de klimaatverandering.

Er moeten goede economische en institutionele randvoorwaarden worden geschapen zodat boeren hogere opbrengsten kunnen realiseren. Al die dingen vragen een enorme inspanning van onderzoek, onderwijs, overheid en bedrijfsleven.

‘Het zal wel lukken’

Van Ittersum verwacht niettemin dat het lukt om de productie bijtijds te vergroten. Tenslotte hebben we dat al eerder gedaan. ‘Het is de wereld in de vorige eeuw gelukt om jaarlijks 2 % groei van de voedselproductie te bereiken. Terwijl de wereldbevolking verdubbelde van 3 naar 6 miljard mensen. Dat is niet te danken aan een flinke groei van het landbouwareaal. Dat steeg slechts met 10 %. Zo moet het ook in de toekomst gaan.’

Lees ook:

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to ‘Voedselzekerheid in 2050 haalbaar’

  1. Pingback: Agrarische sector: kansen in opkomende economieën « Renske Cramer Tekstproducties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s