Mislukken fusie schuld van managers én aandeelhouders

Managers en aandeelhouders laten fusie mislukkenJaarlijks mislukt een groot deel van de duizenden fusies en bedrijfsovernames in de wereld. Oorzaken: overmoed van managers en… aandeelhouders die zich te makkelijk laten overtuigen.

Fusies hebben alleen kans van slagen als ze inspelen op veranderende omstandigheden. Zoals nieuwe wetgeving, belangrijke innovaties of het opengaan van nieuwe markten. Daar moeten aandeelhouders beter op letten. Dat concludeert de Ierse ‘fusiespecialist’ Killian McCarthy in zijn proefschrift. Hij promoveert aanstaande maandag aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Fusies qua aandeelhouderswaarde mislukking

Tijdens de laatste fusiegolf (2003-2008) ging elke dag 10 miljard dollar op aan fusies en bedrijfsovernames. Maar liefst 60 tot 80 % werd in termen van aandeelhouderswaarde een mislukking. Het geheel werd uiteindelijk minder waard dan de som der delen.

Volgens McCarthy laten aandeelhouders zich door directies te makkelijk overtuigen van de noodzaak van een fusie. En eigenlijk om geen andere reden dan dat het geld ervoor klaar ligt. ‘Het is hubris, een soort overmoed, van managers’, stelt hij.

Aandeelhouder heeft andere belangen dan manager

‘Zij denken bijvoorbeeld dat je met een overname in het buitenland goedkoper over de grens komt dan op eigen kracht. Of dat het makkelijker is om een bedrijf met een nieuw product te kopen dan zelf een product te ontwikkelen.’

Dat zulke fusies falen, komt vaak doordat een directie het in dat andere marktsegment of dat andere land bijna nooit beter kan dan het overgenomen bedrijf. ‘Managers hebben bij deze beslissingen andere belangen dan hun aandeelhouders, die zoveel mogelijk waarde willen behouden’, zegt McCarthy.

Manager wil vaak alleen maar groeien

Hij onderzocht wereldwijd 35.000 fusies uit de periode van 1992-2008, de zogeheten vijfde en zesde fusiegolf. Hij bekeek welke factoren van invloed waren op het welslagen van de fusie. ‘Als een manager een echte opportunity ziet, bijvoorbeeld als de wetgeving ineens iets mogelijk maakt, dan rechtvaardigen die veranderde omstandigheden vaak een overname. Veel fusies die verband hielden met de val van het IJzeren Gordijn waren om die reden succesvol’, vertelt hij. ‘Alleen is er meestal geen sprake van nieuwe omstandigheden, maar wil een manager alleen maar groeien.’

Aandeelhouders moeten beter opletten

Vooral ‘grote’ fusies kunnen vreselijk mislopen als ze met de verkeerde motieven tot stand zijn gekomen. Kleinere overnames hebben er navenant minder onder te lijden, stelt McCarthy vast.

Hoewel mislukte fusies de samenleving miljarden kosten, pleit hij niet voor strengere regulering: ‘Ik zou niet weten wat voor regels de overheid zou moeten bedenken om de motieven van fusiebeluste managers te toetsen. Het ligt meer voor de hand dat de aandeelhouders zelf beter op gaan letten, het gaat tenslotte om hún bedrijf.’

 

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

2 Responses to Mislukken fusie schuld van managers én aandeelhouders

  1. En daarom is het belangrijk om een adviseur in te schakelen naar mijn mening. Hierdoor kan je niks over het hoofd zien en wordt de fusie in goede banen geleid.

    Leuk artikel om te lezen, waar ik me in kan vinden . Kom het vaak genoeg tegen.

  2. Dank u wel voor uw reactie en voor het compliment. Ik denk inderdaad dat je bij zulke operaties niet voorzichtig genoeg kunt zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s