Topman of -vrouw beroep met meeste status

CEO/CFO: niet altijd geliefd, wel gerespecteerdHet imago van de topman lijkt niet of nauwelijks geschaad door alle aandacht voor zwalkende koersen en boosheid over bonussen.

Topmannen en -vrouwen hebben meer status dan ministers, artsen en hoogleraren, traditioneel zeer gerespecteerde beroepen. Dat blijkt uit onderzoek van het weekblad Intermediair naar werk en status onder bijna 400 hoogopgeleiden. Schoonmaker en vuilnisman worden gezien als beroepen met de minste status.

Status hand in hand met verantwoordelijkheden

Van de ondervraagden kent 79 % veel status toe aan de functies bovenaan de zakelijke ladder – de ceo en cfo. Na topmannen en -vrouwen komen ministers (33 %) en artsen/specialisten (23 %). Op de vierde plaats staan hoogleraren (13 %), op de vijfde plaats rechters (10 %).

De topfuncties hebben vooral veel status omdat ze gepaard gaan met bijzondere verantwoordelijkheden, vindt 77 %. Aanzien (49 %), maatschappelijk nut (36 %) en een hoog salaris (25 %) zijn voor de ondervraagden minder belangrijke redenen om een functie hoog aan te slaan.

Mensen met status niet altijd geliefd

Volgens deskundigen is iemand met veel status overigens niet automatisch ook geliefd. Integendeel: mensen met veel status liggen niet zelden slecht in de groep. Dat komt door risicovol gedrag of dominant optreden. Daarnaast bezitten ze echter bijzondere eigenschappen. In het geval van de ceo: de moed om beslissingen te nemen over miljoenen euro’s en soms duizenden mensen. Of we iemand mogen of niet: dat wekt respect.

Minst gewaardeerde beroepen

Dit is de top-vijf van de beroepen met de minste status:

  • schoonmaker (32 %)
  • vuilnisman (32 %)
  • winkelmedewerker (13 %)
  • medewerker van de plantsoenendienst (10 %)
  • fabrieksarbeiders (10 %)

Meer over dit onderzoek

 

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s